Феноменът ”Столичани в повече“

Четири сватби и едно погребение в рекордния 12-и сезон на комедийната сага за Чеканови и Лютови

Реклама

Йордан Лютов (Кръстю Лафазанов) току що е избран за кмет на село Извор и празнува със семейството и поддръжниците си в кръчмата на Коцето Цеков (Христо Гърбов). Тържеството е прекъснато от нахлулия с ловната дружина вече бивш кмет - Рангел Чеканов (Любомир Нейков). Малка подробност е, че на Рангел са му съобщили, че също е спечелил. Рангел и Йордан застиват в Mexican stand-off – класическа сцена от уестърните, при която двамата каубои, които ще се стрелят дълго се гледат, без да правят нищо, а движението около тях е в каданс. Йордан не издържа и по навик поздравява.

- Здравей, кмете!
Славка Лютова (Силвия Лулчева) изсъсква.
- Йордане, сега ние сме кметът!

Това е началната сцена на втори сезон на “Столичани в повече”. Още оттогава стана ясно, че поредицата тръгнала с рекорден зрителски интерес по bTV не просто е комедия за невъзможната съседка любов между децата на враждуващите комшии, а много по-дълбока разходка в познатите и непознати дебри на българската народопсихология. Нещо като комедия на ежедневието – пряко отражение на това, което се случва днес в България. Има предвид буквално днес. Ако има 13 сезон, със сигурност Славка Лютова ще приватизира АЕЦ “Козлодуй”, като референция на скандала с ЧЕЗ, пише "Труд".

През най-лютия март за всички времена, започна 12-ият сезон на най-гледания за всички времена български телевизионен сериал – “Столичани в повече”. Обратите във вечната игра на котки и мишки между Лютови и Чеканови продължават с нова сила.

В новите 13 епизода, които ще се излъчват всеки петък от 21:00 ч., отново ще видим историите, взаимоотношенията и трансформациите на героите на най-обичаните ни комедийни актьори Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов, Петьо Петков, Стоянка Мутафова, Силвия Лулчева, Албена Павлова, Васил Драганов, Петьо Петков, Иван Юруков и др. След два сезона отсъствие завръщане прави Йовка (в ролята Ева Тепавичарова), която ще видим отново в обятията на Спас Лютов (в ролята Руслан Мъйнов).

В новия 12 сезон огромната амбиция и житейска позиция на семейство Лютови и Чеканови отново ще ги постави в редица комични ситуации. Като неуморими търсачи на своето щастие, двете семейства  ще намерят смисъла, който ще ги накара да продължат да се борят и вярват. 

Зрителите ще се смеят и плачат на стремежите и селския опортюнизъм на любимите си герои, ще станат свидетели на четири сватби и едно погребение и ще тръпнат заедно с тях в надпреварата им за голямо имане. Наред със забавните и станали емблематични за “Столичани в повече” култови реплики, зрителите на bTV ще намерят нов смисъл на вечните теми приятелството и предателството и на актуални въпроси като имигранството и политиканството.

Но точно, когато зрителите повярвал, че героите са помъдрели, те отново ще се впуснат в състезание за кметския пост. Така Рангел и Гълъбина Чеканови, Йордан и Славка Лютови, и неизменните Пацо и Гришата, отново ще се окажат в изходната позиция. Кръговратът на живота ги връща там, откъдето са тръгнали – с. Извор, а животът продължава такъв, какъвто е.

Хитовите реплики 

Избрани са чрез гласуване в сайта на bTV

За вестник “Труд” любимата реплика е на Славка Лютова: “Ние си мислехме, че ще дойде пиар, а пък то било жена”.

Сезон 11
Константин Цеков: Абе, Радко, ти си се родил идиот или ходиш на специални курсове за това?!

Сезон 10
Гълъбина Чеканова: Абе, Радко, как домашно насилие? Нали баща ти те би по взаимно съгласие?

Сезон 9
Отец Григорий: Аз змиите ги мразя още от Едемската градина, ама за 300 000 лв и жив дявол изяждам!

Сезон 8
Отец Григорий: Ако това писмо стигне до Синода, не за поп, а за гръмоотвод на Александър Невски няма да ме вземат (по повод “препоръката” от Йордан Лютов за него).
Баба Марийка: Радко, ти си загорял повече от славянския гювеч на майка си... (по повод кастинга за манекенки, на който Радко смята да си избере жена)

Сезон 7
Радко Чеканов: Да беше жив дядо Радул, щеше да умре от кеф! (по повод избора на баща му в парламента).

Сезон 6
Отец Григорий: “Как не ви е срам да искате пари от хората за вода, бе госпожа! Не ви ли е неудобно, то Господ тая вода я е пуснал за всички. Ако водомерите бяха от Бога, то в Библията щеше да пише “И сложиха водомери на река Йордан”.

Сезон 5
Разговор между Спас и Йовка:
- Акало ли е бебето?
- Шест пъти - много рядко. Като дезодорант...
- Какво точно е яло детето?
- Какво е яло, кърма е яло!
- А ти какво си яла?
- Свинска пържола съм яла, а свинята какво е яла – не знам. Егати бързата помощ!

Сезон 4
Разговор между трима мъже - Коцето, Пацо и Димчо:
- Майка ми си е все същата.
- Ами те, вампирите, не остаряват.
- Майка му е все пак.
- Ти го отгледа, ти си му майка!