Защо „Столичани в повече“ продължава да е най-гледаният бг сериал

Manager.bg за ключа към успеха на „Столичаните“ и какво успява да задържи зрителите пред екрана толкова дълго време

Реклама

Когато през 2010 година bTV даде началото на новата вълна модерни български сериали със „Стъклен дом“, никой не очакваше родните телевизии и продуцентски къщи да произведат толкова много заглавия в следващите 7 години. Сериалите, макар и радващи се на огромно одобрение и отзвук (въпреки коментарите към качеството им, които публиката е склонна да прощава), все още са най-скъпата ТВ продукция на местния пазар и изискват огромна инвестиция, която трудно се възвръща. Една от причините е, че в класациите Топ 50 за последните години рядко български сериал надделява над турските поредици, както и над хитовите музикални, риалити и дори кулинарни програми като MasterChef.

Един български сериал обаче продължава да държи огромен зрителски интерес 7 години след старта си в ефир и това е комедийната поредица „Столичани в повече“. Той e вторият БГ сериал на bTV и премиерата му беше през пролетта на 2011 г. Той е сред малкото БГ заглавия на телевизията, което печели повече публика от турските сериали и неведнъж е оглавявал класацията Топ 50 в предходни години. Този месец започна 12-ият му сезон, който продължава да се радва на огромен интерес и изцяло позитивен отзвук. Предимство е, че може да се гледа безплатно и на платформата btvplus.bg. И в пряка конкуренция с новия комедиен сериал на Нова ТВ „Полицаите от края на града“, „Столичани в повече“ печели битката за зрителите всеки петък от 21:00 ч.

Най-гледани ТВ сериали – март 2018:

За радост на феновете, скоро предстоят снимките и на 13-и сезон.

Къде е ключът към успеха на „Столичаните“? Какво успява да задържи зрителите пред екрана толкова дълго време? Защо комедията е добра инвестиция? Трябва ли да бъде сложена точка и кога?

Няколко генерации от най-добрите български комици

Добрите актьори са гаранция за интереса на публиката, която ги обича, но най-вече за успешната реализация на всяка режисьорска идея. От старта си през 2011 г. „Столичани в повече“ събира каймака на българските комици, които през годините са получили обичта на пет поколения българи. В момента, единствено ефирът на bTV дава шанс на зрителите да гледат на екран голямата Стоянка Мутафова – един от последните мохикани на златното поколение български актьори. Магнит за зрителите са изключителните таланти Любо Нейков, Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов, познати от години като лица на bTV, а по актьорски качества и одобрение не им отстъпват и по-младите таланти като Васил Драганов, Силвия Лулчева, Руслан Мъйнов.

Смешното огледало на живота

„Столичани в повече“ успя да напипа баланса да бъде забавен, без да е досаден, да провокира, без да дразни и да осмива, без да обижда. Така, безболезнено сериалът третира куп теми и проблеми, близки до живота у нас– осмива дребните душици, противопоставя града и селото, негодува срещу управниците, мрази успелите, критикува църквата, разбира от футбол, политика, естрада и от почти всичко останало.

В този съвременен фейлетон на живеенето в политиканска среда откриваме байганьовските типажи на Алеко, мъртвите души на Гогол, идиота на Достоевски, добродушкото на Елин Пелин, дори Мадам Бовари на Флобер. Всичко е на пръв поглед микс от несъвместимости, но всъщност е най-вярното огледало на живота около нас, което те кара да се замислиш, но с широка усмивка.

Целият материал може да прочетете ТУК.