Джон Рис-Дейвис: "Хрониките на Шанара" няма слабо място

Хитовият сериал на MTV започва по bTV от 5 март в 20 часа

Реклама

Имаш ли усещането, че пост-апокалиптичният фентъзи жанр сякаш намира все по-малко място на телевизионните екрани?

Джон Рис-Дейвис: Е, ако това е вярно, явно всички ние си губим проклетото време тук (смее се). Не, разбира се, че не е така. И нека не забравяме, че историята, на която се основава „Хрониките на Шанара”, е написана още през 1976 година. Даже смятам, че сериалът ще вдигне летвата за следващите фентъзи сериали, създадени за телевизионен екран. Ще създадем много главоболия на бъдещите продуценти в този град.

Ти от години участваш в много телевизионни сериали. На теб от актьорска гледна точка беше ли ти интересно да участваш във фантастика?

Джон Рис-Дейвис: Ами, на първо място, бих искал да кажа, че се очаква актьорите да са възторжени от проектите, в които са приели да участват. Иначе не би било редно да приемат. Снимам се от много време. Участвал съм в много успешни проекти, както и в пълни провали. И това е единственият сериал, в който съм се снимал, където не бих променил абсолютно нищо. Нали знаеш, понякога си казваш: Това щях да го направя по различен начин, ако бях на мястото на режисьора. Или пък: Това е слабото място на проекта. Но в „Хрониките на Шанара” няма слабо място. Нищо не бих променил. МТV от една страна проявява смелост, като екранизира толкова различен проект, но, от друга страна, „Хрониките на Шанара” имат стабилна аудитория от читатели, които от години познават Тери Брукс. Тери, колко екземпляра си продал?

Тери Брукс: Някъде около 50 милиона.

Джон Рис-Дейвис: Това е сериозно число, на което да стъпиш. И все пак, не гарантира успеха на едно начинание, защото сега демографията е различна, книгата е насочена в нова посока, екипът работи за пръв път заедно. За мен изборът на Джонатан, също и на Ал и Майлс, е брилянтен. Актьорите не са просто захаросани красавици и красавци. Те са и надарени и талантливи актьори. Готини хора. За сценария всеки път си казвах: Дявол да го вземе, тази сцена е страхотна!

Технологията е много важна и едно от най-необикновените неща за това шоу е, че то ще постави нови стандарти за очакване в жанра фентъзи. Летвата е много висока. Снимахме в Нова Зеландия – една прекрасна страна, в която растителността е леко „извънземна”. Няма хора, които са отегчени, които са с нагласата, че правят това от години и вече им е омръзнало. Напротив, всички са заинтригувани. И с помощта на технологията ще видим по-творчески неща, защото мисля, че все пак човешкият творчески фактор ще бъде винаги една крачка напред пред технологията.