Тери Брукс: Когато започна да пиша нещо, просто искам да има читатели, които да го прочетат

Вижте интервюто с автора на "Хрониките на Шанара"

Реклама

Джон, Джонатан, Алфред, и Майлс, както и Тери – вие всички сте много добри в това, което правите. Как се събрахте за този проект и лесно ли беше да създадете целия свят на Шанара за телевизионен сериал?

Тери Брукс: Знаеш ли, мисля, че е важно да се подчертае, че когато Майлс, Ал и аз се срещнахме, между нас просто се получи спойка. Всеки от нас уважава работата на другия. Опитахме се да намерим златната среда в ситуациите, в които имахме каквито и да било разногласия. Но никога не съм имал чувството, че се движа на дерайлиращ влак. Не съм имал усещането, че ако сериалът не се окаже толкова успешен, колкото на мен би ми се искало, ще дължа извинение на някого. Мисля, че ние станахме едно семейството с целия екип. Ето това е нещо, което не очаквах да открия.

Когато започна да пишеш "Хрониките на Шанара", мина ли ти през ума, че някой ден това ще се превърне в сериал, или си мислеше: "Я да добавя още три дузини тролове, защото така никой няма да се захване да прави сериал"?

Тери Брукс: Не. Мисля, че това важи за всички писатели като мен. Когато започна да пиша нещо, просто искам да има читатели, които да го прочетат. Искам книгата ми да бъде публикувана. Моля се да се намери кой да публикува книгата ми, а след това тя да достигне до хората, защото е много добра. Никога не си позволявам да се отпусна в мечти за евентуална адаптация на книгите ми под някаква форма, защото в сърцето си аз съм човек, който чете книги. Когато не пиша, чета. Това е моят начин да се изразявам. За мен е достатъчно да правя това, което истински обичам. Но в някакъв момент, когато виждах как работят други хора, започнах да се замислям дали няма да е добре да се екранизира книгата. Но това ми отне доста време. Технологията ме завладя в последното десетилетие, въпреки че книгата е написана преди това. Благодарение на технологията е възможна визуализация на това, което съм вплел в повествованието. Така че, за мен, това е нещо, което се случи, без да го очаквам. Но се радвам, че се случи.

И очакваш ли разгневени почитатели на книгите да се появят и да искат да те линчуват?

Тери Брукс: Ще изчакаме и ще видим. Шегувам се. Всички читатели са много положително настроени. Винаги съм твърдял, че адаптацията е едно от най-важните неща. Искахме да запазим сърцето на историята. Тук Ал и Майлс свършиха невероятна работа. Затова и сериалът е заснет по начин, който не е в разрез с книгите.

Тери, никога ли не са ти предлагали да снимаш игрален филм по книгата, вместо сериал? Все пак книгата е на 30 години...

Тери Брукс: За мен идеята за сериал е по-добра. Да, имало е интерес към книгата през годините, но никога никой не поиска да направи сериозно игрален филм. Често са ми казвали: "Обичаме те, обичаме книгата, бла бла бла, чао". Нищо конкретно. И така допреди 10 години, когато се срещнах с един от изпълнителните продуценти – Дан Фара, който ми каза: "Мисля, че имам идея, която може да види бял свят". Ето го и резултатът.