Лазар Груев сяда на "масата с часовника" в края на 7-годишния си мандат

Вижте темите и гостите в "120 минути" на

Реклама

В седмицата, в която Висшият съдебен съвет не избра председател на Върховния касационен съд, зрителите на "120 минути" (28 септември, 17ч.) ще имат възможността да се срещнат лично с един от тримата най-важни хора в съдебната система. Защо столът на председател на ВКС е толкова важен, че изборът на човека, който ще седне в него, е набюдаван от Европейската комисия? Професор Лазар Груев ще седне на "масата с часовника" в края на седемгодишния си мандат в разговор с водещия Светослав Иванов за чувството на безнаказаност в обществото, отношенията с политиците и почтенността, като най-висшата ценност за един съдия.

"Българинът е навикнал да мисли, че законът е израз на чужда воля - на волята на силните, на волята на онези, които употребяват своята сила против неговата немощ", казал преди почти век Стоян Михайловски. Какво би допълнил Лазар Груев след престоя си в окото на бурята - там, където очите на Темида трябва да са вързани?

В "120 минути" очаквайте и Димитър Димитров, който беше сред първите самозапалили се по време на февруарските протести през 2013-а година. Животът с белези от изгаряния и душата, за която Димитър казва, че все още тлее. Един разговор за преминаването през огъня на човешкото безсилие, от което изход винаги има. И той не е свързан с политиците.  

Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, който пое поста в служебния кабинет с доста амбиции, ще сподели впечатленията си от системата, която той многократно критикува през изминалите години. "Болните, болните, те да са живи."

В предаването ще се включи и заместник-директорът на Европол. Операция "Архимед" беше описана от европейската преса като "най-мащабната полицейска операция" в историята на Европейския съюз. Какви хора се крият зад статистиката от почти 200 арестувани в България и над 1000 задържани в цяла Европа? Има ли нещо общо между операция "Архимед" и "Кокаинови крале", при която беше задържан Ивелин Банев-Брендо. Рубриката "Роуминг" е запазена територия за хора, които не виждате в други предавания.

В "120 минути" очаквайте и Иван и Андрей за "сбъсъка" си с "папараците".