Добре дошли в Ботсуана!

Реклама

Ботсуана е страна без излаз на море, разположена на север от ЮАР. Тя граничи с: Намибия, РЮА, Зимбабве и Замбия, като дължината на границата със Замбия е по-малка от 1 км. По-голямата част от населението на Ботсуана живее в източната част.


През лятото температурите в страната са непоносими. Рядко падат под 40 °C през деня. Най-горещият месец е януари, а най-студеният - януари. През зимата също е горещо. Температурите варират около 25 – 30 °C. Нощите обаче, са наистина мразовити. Температурите рязко падат до около 0 °C, без значение от това коя част на годината е.


Заради сухия климат водните ресурси на страната са силно ограничени. Почти всички реки на територията на Ботсуана са сезонни и се появяват само при падането на дъждове в определени периоди на годината.


Най-голямата забележителност на страната е делтата на река Окаванго. В по-горното си течение тя носи името Кубанго, но достигайки своята делта на територията на Ботсуана, се преименува на Окаванго. Това е най-голямата река в света, която не се влива в море, океан или друг воден басейн. Достигайки огнените пясъци на пустинята Калахари, тя започва да се разделя на ръкави и постепено попива в земята.


На територията на Ботсуана живеят лъвове, гепарди, леопарди, хиени, чакали, лешояди, антилопи гну, зебри, жирафи, биволи, слонове, носорози, сурикати, скорпиони, различни видове змии, крокодили, слонове и много други. Ценните видове се опазват в множество национални паркове и резервати.       


В миналото работата в семейството е била строго разделена между половете, като ловът например е само за мъжете, а земеделието – за жените. Също така нежният пол не е имал възможност да упражняват дори собственото си право на избор, или това се е случвало в много редки случаи. До някаква степен подобно разделение на ролите се е запазило в по-неразвитите райони на Ботсуана, но в „модерните” части на страната нещата са по-различни. Въпреки това има много малко жени на високи мениджърски постове или позиции в правителството, а някои професии са все още базирани на пола (пр. домашните помощнички могат да бъдат само жени).


Говеждото месо е най-популярната съставка на традиционната кухня в Ботсуана, а качеството на този вид месо в страната е изключително високо. Следващи по популярност са агнешко, овнешко и пилешко, както и някои сладководни риби.

Ботсуанийците оглеждат всякакви видове бобови растения, както и местни фъстъци. От зеленчуците най-често се похапват спанак, моркови, зеле, лук, сладки картофи, домати и маруля. Някои от дивите растения, които са на разположение сезонно също присъстват в менюто. Сушените листа от фасул например е популярна храна от Сетсвана. За динята пък се смята, че е произлязла именно от Ботсуана, а местните се радват на истинско изобилие и разнообразие от вариации на сочния плод. В пустинята се срещат диви видове диня, които са важен източник на вода и хранителни вещества за обитателите на пустинните райони. 

Популярни ястия в страната са:

Сесуаа/Чотло – традиционно ястие, което се яде на най-специалните поводи. То обикновено се приготвя от мъжете в семейството на много бавен огън само със сол и вода, докато месото (в повечето случаи говеждо) омекне напълно.

Сербое – червата и някои от вътрешните органи на животни като коза, овца или крава се готвят на бавен огън до омекване. За козе и овче месо краката на животното също се включват в традиционното блюдо.

Пиле, отгледано на свобода – в Ботсвана също са фенове на „свободните кокошки”, а качеството на месото им се смята за много високо. Да сготвиш домашно пиле на огън, запален на открито, в трикрако желязно гърне се смята за висша форма на гостоприемство.

Богобе – каша, която се приготвя от просо или царевица във вряща вода до образуване на паста. Често тази смес се оставя да ферментира, а към нея се добавя мляко и захар. Без мляко това ястие често се консумира като гарнитура към месо за обяд или вечеря.

Пшеничен хляб - пшеничното брашно не е част от традиционната местна диета, но от известно време се внася в страната и няколко вида хляб са се превърнали също в национални храни.

Червеят мопане – това е вид червей, който на външен вид прилича на гъсеница. Има няколко начина да се приготви – печене в гореща пепел, вари се или се суши и след това се пържи. В отдалечените райони на страната популярни ястия се приготвят също от зърната на подземното растение морама, както и някои ядливи видове плесен.



Любопитни факти:

 В страната няма университети и има само две средни училища.

 

84% от територията на Ботсуана е пустиня и само 4% от земята може лесно да се обработва.

 

Икономическият растеж през последните 30 години е средно 8.2% годишно, поради което Ботсуана е страната с най-бърз икономически растеж в света.

 

Когато обявява независимост през 1966 година в Ботсуана има само 12 километра настлан път, 22 жители, завършили университет и само 100 човека, завършили средно образование.

 

Африканската страна с най-ниско ниво на корупция - 37-мо място.

 

В Ботсуана 17% от територията се опазва като природни резервати, което е много повече от препоръчителните 10%.

 

Думата „лекога”, която местните използват за „чужденец” в буквален превод означава „изплют от морето"

 

15% от населението са християни, а останалите 85% все още вярват в местните божества на региона