Теди Кацарова

музикант

Реклама

Теодора „Теди „ Кацарова е родена на 29 март 1978 г. в София в семейството на певицата Силвия Кацарова и Милчо Кацаров - китарист и основател на легендарната българска рок група LZ. Кариерата на Теди започва, когато тя печели конкурса за млади изпълнители „Хит минус едно” през 1995 г., когато тя е само на 16 години. В периода 1996 – 2000 г. тя успява да си спечели място на родната музикална сцена с няколко успешни сингъла и първия си самостоятелен албум под името „Кадифе”. Един от най-запомнящите се моменти в ранната кариера на Теди е клипа към нейния кавър на баладата „I miss you”, който е смятан за един от златните клипове в историята на българската музика. За 1998 г. тя печели отличието R&B певица на годината.

 

Между 2001 и 2004 г. тя заживява със съпруга си Макс Холм във Финландия, където осъществява няколко колаборации с известния финландски певец и композитор Ресу Редфорд, с когото създават популярни в страната телевизионни и радио реклами. Междувременно се включва в проекта “Club Red”, като композитор съвместно с Редфорд  в неговия техно-денс стил и се включва като гост певица в двугодишно турне заедно с известни скандинавски DJ-и като Da Rude , Bomfunk Mcs , Dallas Superstars. През 2005 г. тя се класира на второ място с авторска песен на конкурса Евровизия Финландия и заедно с дуетната си половинка MC Chriss заминава на турне из цяла Швеция.

Зад гърба си тя има още сингли като „Streetlife”, „180 причини”, „Лъжи”, „Слънце и кафе” и „Поп звезда”, както и втория самостоятелен албум на име „Planet Disco”. Освен със синглите си и редица съвместни проекти с чуждестранни изпълнители в последните години Теди се утвърждава в българските музикални среди като композитор, а един от последните и проекти е песен съвместно с Борис Чакъров, създадена специално за Богдана Петрова – победителката в риалити формата „България търси талант”. През 2011 г, участва в продължение на 3 месеца във „Великолепната шесторка” – съвместен проект на UNICEF и bTV. Многобройните й пътувания пък не спират дотук, като един от последните и проекти е свързан с екзотичната държава Йордания.