България: Следите на терора

Документална поредица Автор: Канна Рачева Оператор: Иван Филчев

Реклама

Филмовата поредица е посветена на терористичните актове в най-новата история на България и ще бъде излъчена в рубриката bTV Документите през ноември.

Филмите ще покажат българската реалност от ХХ век, пречупена през най-значимите терористични актове в страната, случили се като ответна реакция срещу политическите и икономически процеси в държавата. Канна Рачева и операторът Иван Филчев ще разкрият неизвестни факти и шокиращи атентати, останали скрити през годините на социализма – бомбени атаки, отвличания на пътнически самолети.

Специално за новата поредица екипът на bTV Документите прави възстановки, като например, кървав екшън при опит за отвличане на самолет на летище София, което реално се е случило през 1983 г. Наетият за възстановката самолет е идентичен с похитения преди 25 години.

Освен в България екипът на bTV ще заснеме материали за поредицата и във Франция и Турция.

В първия епизод - "Тероризмът и възмездието",

екипът на bTV Документите разкрива, че през българския XX век жертвите на терора са повече от хиляда, а стотиците ранени са останали извън хрониките.

Някои от кървавите събития, като атентата в храма "Света Неделя" на Велики четвъртък през 1925 г., са променили съдбата на поколения българи. Тогава от най-голямата църква в София остават руини, а под тях лежат 150 жертви. Потомък на офицер, загинал в "атентата на века", разказва пред екипа на bTV спомените на семейството си за тази трагедия. Канна Рачева разговаря и с историци, които анализират версиите за подбудите и същността на терористичния акт.

От първия епизод на поредицата зрителите ще научат и как една книга става камуфлаж за укриване на бомба и как това се превръща в модерен метод за терористични атаки. Екипът на bTV Документите проследява как месеци преди избухването на Балканската война през 1912 г. известни български политици и македонски дейци получават колети бомби. Макар и неуспешни, атентатите остават интересни с технологията си на изпълнение дори за съвременните анализатори.

Зрителите ще научат и за два фрапиращи случая на въздушен тероризъм в небето над социалистическа България. Първият, от 30 юни 1948 г., влиза и в световната авиационна история като първия въздушен терористичен акт след Втората световна война.

За него разказва дъщерята на една от жертвите - тогава началник на дирекция "Въздушни съобщения". Какви са последствията за гражданската авиация на България от този акт, зрителите ще научат от bTV Документите. За втория случай, от 7 март 1983 г., известен като "кланата стюардеса", екипът на bTV засне мащабна възстановка на летище София със самолет, идентичен с похитения преди 25 години. Тогава група младежи рискуват всичко, за да отвлекат самолет до Австрия, а България и до днес остава единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси хора.

Защо 25 години по-късно историци и анализатори все още спорят дали този акт е фрапиращ пример за морален или държавен тероризъм? Зрителите ще научат тази неделя от 15 ч.

Вторият епизод от поредицата е наречен "Възродителният процес"

Филмът разказва за онези шест години на страх, в които общо 850 хиляди души получават нови имена, в България се говори за 617 терористични акта, извършени от българомохамедани, както и за актове на репресии на държавата срещу турското население.

За този период в архивите на МВР са записани 72 жертви на тероризъм и над 100 ранени. Зрителите на bTV ще се запознаят с нечувани досега истории и съдби на хора, на които преди 20 години т.нар. "Възродителен процес" променя живота изцяло.

Потърпевши от този процес споделят пред Канна Рачева и оператора Иван Филчев как са се опълчили срещу насилствената смяна на имената и какви наказания са получили. Филмът разкрива фактите около поредицата от бомбени атаки, които разтърсват България.

За първи път в bTV Документитебългарските зрители ще видят автентични архивни кадри от разследвания и ще научат за някои неизвестни досега терористични актове, включително за атентата, смятан за най-драстичния в най-новата ни история. За реализацията на филма екипът на bTV Документите засне специални възстановки.

Във филма на Канна Рачева историци коментират политическите и международни причини за Възродителния процес, анализират подбудите за атентатите, както и тяхната реализация. Защо осъдените на смърт по време на Възродителния процес, които се възприемат като терористи от мнозинството, остават герои за друга част от обществото?

Третият епизод е "Атентатори и герои"

Филмът разказва за няколко атентата в Европа през XX век, зад които стоят българи, а един от тях за малко да сложи началото на нова война.

Екипът на bTV се среща с наследник на един от 14-те български младежи, известни като Солунските атентатори, взривили Отоманската банка преди век само за секунди. Канна Рачева и Иван Филчев разкриват факти и около атентатите на най-известните жени терористи у нас - Менча Кърничева и Мара Бунева. Зрителите ще разберат какви са техните подбуди и мисии и защо се превръщат в герои на времето си. Филмът разкрива подробности и за атентатора, убил с един изстрел сръбския крал Александър Първи в Марсилия.

Канна Рачева разговаря с един от съвременните антитерористи и изследователи на тероризма Славчо Велков. Той е роднина на Величко Димитров Керин, станал известен като Атентатора на века под имената Владо Черноземски и Петър Келемен.

Защо 70 години по-късно френската преса все още продължава да разследва кой е поръчител на атентата? Как Владо Черноземски е получил маршрута на крал Александър? Защо атентаторът на века е погребан три пъти, включително в костницата на загиналите за свободата на Франция?