bTV Документите: „Песента на Валя”

Филмът на Гена Трайкова ще се излъчи тази неделя, 9 март от 22:00 часа

Реклама

На 09 март, неделя, зрителите на bTV ще имат възможността да се докоснат до филма на Гена Трайкова – „Песента на Валя”, който ще разкаже историята на световно признатата Валя Балканска и пътя на българската песен „Излел е Делю Хайдутин” до диска с послания от Земята, който полита към Космоса. Всичко това, съчетано с уникални кадри от НАСА и интересни срещи с хората, които са дали своя принос за развоя на събитията в тази невероятна история.

Фейме Кестебекова е скромно и бедно момиче от село Арда, което се превръща в световноизвестна певица.  Филмът ще проследи пътя на Фейме от забравената махала в едно село на самата граница с Гърция до световните сцени и превръщането й във Валя Балканска, певицата, чийто глас полита в Космоса.



Когато за първи път екипът, който работи върху съдържанието на диска с послания от Земята, чува българската песен, съпругата на американския професор по астробиология Карл Сейгън - Ан Друян спонтанно започнала да танцува. Тогава фолклористът и колекционер на етномузика от цял свят Алън Ломакс попитал: "чуваш ли това, скъпа? Това е Европа. Това са първите хора, които са имали достатъчно храна."

Така, благодарение на една случайно закупена плоча с българска народна музика през 1977 г. българската песен в изпълнение на народната певица Валя Балканска попада сред културното и историческото наследство на планетата, което полита на борда на сондата „Вояджър” в открития Космос.

Седем години след като Делювата вече е на борда на Вояджър, единствената тогава телевизия у нас излъчва документалната поредица на проф. Карл Сейгън „Космос”. Песента на Валя зазвучава в 11 епизод и всички са изумени. Валя научава, че гласът й лети в Космоса от колегите си, които предния ден гледали филма. Но вместо заслужено признание започват спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а в последствие и кой е нейният автор. Кой е човекът записал песента и как изпълнението на Валя преминава Желязната завеса и стига до космическите лаборатории на НАСА в Калифорния - отговорите на тези въпроси очаквайте в документалния филм “Песента на Валя”.

Филмът ще проследи личния и професионален път на Валя Балканска и ще покаже колко близка е връзката на Валя с историята на Родопа планина и с легендата за Делю Хайдутин. Това и още неизвестни факти и уникални кадри от НАСА зрителите на bTV ще видят във филма на Гена Трайкова – „Песента на Валя”, 09 март, в bTV Документите, от 22:00 часа.