Македония – последният проект на Коминтерна

Автор: Иван Георгиев Оператор: Борис Пинтев

Реклама

На 1 февруари от 22.30 часа bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването „bTV Документите” с продуценти Венелин Петков и Гена Трайкова. Първият филм, до който зрителите ще имат възможността да се докоснат е „Македония – последният проект на Коминтерна” с автор репортерът на bTV Новините Иван Георгиев.

Филмът е посветен на едно от най-големите национални предателства в новата история на България. След края на Втората световна война български политици, членове на управляващата комунистическа партия, администратори и държавни служители целенасочено работят за откъсването на огромна част от територията и народа на България и предаването им в чуждо владение – хората и земята на Пиринска Македония.

„Правенето на документален филм на историческа тематика, за Балканите особено, винаги е свързано с перипетии и като цяло се превръща в голямо приключение за екипа, работещ по него.  Изминати над 6000 км по въздух, море и суша; прочетени десетки хиляди страници архив в България, Македония и бивша Югославия; прегледани стотици часове архивни кадри от този период” – разказва репортерът на bTV Новините и автор на филма Иван Георгиев.

„Трябва да кажем, че герои почти не са останали живи, защото много бързо са намирали смъртта си в лагерите на смъртта у нас и в Югославия. За наше щастие, от Германия (от Берлин) се съгласи да дойде и да разкаже историята на рода си един от синовете на Димитър Талев – Владимир Талев, който си спомни болезнените епизоди от своето детство и юношество. Детайли около преследването на баща му заради неговия отказ да се нарече македонец. Димитър Талев, който е роден в Прилеп и който през целия си живот е твърдял, че македонска нация и език не съществуват” – допълва още Иван Георгиев.

Защо Македония е това, което е днес? Защо днес картата на Балканите е такава, каквато е? Какви са причините и последиците за създаването на нация, за която до преди 60-70 г. дори не е могло да се говори? Отговорите на тези и още много въпроси във филма на Иван Георгиев „Македония – последният проект на Коминтерна”, 1 и 8 февруари, от 22:30 часа по bTV.