Следите на парите

Гледайте първата част от филма на Канна Рачева на 6 април от 22:00 ч.

Реклама

Поредица за най-значимите банкови обири в историята на България ще бъде излъчена две поредни недели (на 6 и 13 април) от 22:00 часа, в bTV Документите. „Следите на парите” проследяват връзката им с обществените процеси в конкретните исторически епохи през последните 100 години – от кражбите за финансиране на борбите за национално обединение в началото на 20-и век до срива на банковата система през 90-те години и съвременните нападения на трезори и интернет-базирани източвания.

Документалната поредица на Канна Рачева се състои от две части. Първата проследява банковите обири от зората на миналия век до последните дни на социализма. В началото на този период банковите обири са начин за финансиране на бунтове, въстания и революции. Първият епизод отделя и внимание и на кражбите по време на социализма, когато в България на практика има една единствена банка – БНБ, а престъпността по презумпция е нищожна.



Втората серия на поредицата разглежда банковите обири след 1990 година. Филмът показва  промените в  банковите институции и съответната промяна в практикуваните обири.  Филмът описва  процесите, довели до фалита  на  повече  от  10  банки през 90-те, краха на българската банкова система и въвеждането на валутния борд. Този епизод отделя внимание и на личността на Стефан Чолаков, извършил един от най-големите банкови обири в България през последните години, който показва умишлено направени пропуски в законите за банковата сигурност у нас.

Документалната поредица разказва за различните мотиви на банковите обирджии през последните 100 години – от нападения, свързани с борбата за национално освобождение и обединение в началото на 20-и век, до днешните многомилионни обири от алчност и корупция.

Главна цел на проекта е проследяването на видимите и невидими връзки между гражданите, банковите институции и държавата. Банковите обири могат да доведат както до разрухата и загубата на един човешки живот, така и до фалита на една цяла държава.

Гледайте повече във филма на Канна Рачева „Следите на парите”, на 6 и 13 април от 22:00 часа по bTV.