Българската връзка на „новите светци”

Тази неделя от 19:30 часа в bTV Репортерите

Реклама

Тази неделя, 27 април, Католическата църква ще канонизира двама нови светци - папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ. Общото помежду им е, че житейските пътища и на двамата ги отвеждат в България.

В същия ден от 19:30 часа във филма „Новите светци” на bTV Репортерите Кристина Баксанова и операторът Валентин Николов ще представят малко известни факти за „българския папа” -монсеньор Анджело Ронкали или папа Йоан ХХІІІ. Зрителите ще научат любопитни подробности за дейността му след Чирпанското земетресение, връзката му с царското семейство, ролята му за спасяване на евреи през Втората световна война и застъпничеството му за България на Парижката мирна конференция през 1947 година.

Екипът на bTV Репортерите ще се срещне и с католици, които разказват спомени от контактите си с папа Йоан Павел ІІ. Участници в литургията по време на посещението му в България през 2002 година ще разкрият как се е променил животът им след религиозното преживяване.

В неделя след централната емисия на bTV Новините зрителите ще видят и къде у нас са пази кръв от раните на папа Йоан Павел ІІ, получени при атентата срещу него.

Репортер: Кристина Баксанова
Оператор: Валентин Николов
Монтаж: Адриана Алексиева
Продуцент: Гена Трайкова

Последни

Реклама