"Светините от манастира на Богородица" и "Булки на джихада" – тази събота и неделя от 19:30 часа в bTV репортерите

Реклама

В събота от 19:30 часа в bTV Репортерите за първи път български телевизионен екип е допуснат в един от манастирите, за чиито църковни утвари и икони спорят две страни. В две предавания Кристина Баксанова и операторът Любен Кацаров ще разкажат историята на светата обител, наричана от българите „Косиница”, а от гърците –„Икосифиниса”. Митрополитът на Драма ще изложи позиция, която не бе чута в спора за светините, поискани от Вселенския патриарх. Какво още беше премълчано?! Какво се случва с мощите на светците и как църковни ръкописи са попаднали и в частни колекции. Защо светините на манастира стават важен казус за ДС през 70-те години на 20 век? Пред камерата на bTV директорът на НИМ проф. Божидар Димитров ще разкаже откровено за своята първа задача като разузнавач.

За мощите на светците, за костите на българския цар Самуил, за границите, които разделят и за вярата, в която няма граници – първата част на историята зрителите ще видят тази събота от 19:30 часа в bTV Репортерите. 

Тази неделя от 19:30 часа във филма "Булки на джихада" репортерът Десислава Ризова и операторът Борис Пинтев ще разкажат за съдбата на момиче на 19 години, вербувано от ислямска държава. Варвара Караулова в момента е в затвора, защото според службите е опасна и може от любов да се взриви и да убие много невинни хора. Според семейството й обаче, тя е жертва от една страна - на своя вербовчик, от друга - на службите, които я държат в изолация и не допускат свиждане нито с адвокатите, нито с близките й. В ексклузивно интервю майката на момичето - Кира Караулова, разказва за нейната съдба. Варвара е  отличничка, която владее шест езика. Стипендиантка във философския факултет на Московския държавен университет. Дете-мечта, завършило училище със златен медал. Варя, както всички я наричат, е много затворена. Не излиза, не ходи по дискотеки. Има само един другар в игрите и това е кучето й Фреки. До 27 май тази година. Когато изчезва. Как е открита и върната в родината си, зрителите ще видят на 6 декември в bTV репортерите, веднага след новините.

Последни

Реклама