Този уикенд в bTV репортерите: От музиката на Европа до скандала със sms-ите в България

В събота: Музиката на Европа - племенникът на Патриарх Неофит, български енорийски свещеник и помощник концерт майстор в операта на Лисабон за свободата да творят в Европа; В неделя: Скандалът с sms-ите и уволнената директорка - Мария Савкова разнищва случая с детската градина в Горна Баня

Реклама

Съдбите на няколко талантливи българи, намерили професионална и житейска реализация в Лисабон, разказва Десислава Ризова  в bTV Репортерите, в събота по bTV Журналистът среща зрителите на bTV с магията на музиката, за да покаже свободата да пътуваме, работим и творим в Европа без граници.

За повече от 65 години от своето създаване, Европейският съюз е променил много животи, съдби и планове. Позволил е на хората на стария континент да се движат свободно, да избират и да променят решението си.

Десислава Ризова представя съдбата на Симеон Димитров – племенник на българския Патриарх Неофит и хорист в операта „Сан Карлош“ в Лисабон. Репортерът влиза зад кулисите на операта и в Музея на оперните дрехи, за да покаже на зрителите безграничните възможности на творчеството и свободното пътуване.

Българският енорийски свещеник Гоце Христов също попада в столицата на Португалия, следвайки мечтата си за Европа. Защо остава там и какво значение има служението му за живота на българите в Португалия, зрителите ще видят в събота веднага след централната емисия на bTV Новините.

Европа няма граници за тези, които владеят универсалния език на изкуството. Това доказва и историята на португалката Ана Мендес – графичен дизайнер, намерила своята реализация в България.

В неделя Мария Савкова разнищва случая с детската градина в Горна Баня. За есемесите, бележките, телефонните обаждания и нарушенията на уволнената директорка от Горна Баня, за които в общината са си затваряли очите. Журналистът се среща с всички засегнати страни, за да отговори на въпроса, който всички си задават: има ли схема за достъп през задния вход или това е лично отмъщение на провинен директор.

Скандалът с уволнената директорка на 164 ДГ „Зорница“ повдига запореден път въпроса дали влизат деца по втория начин в детските градини с протекции от високо ниво и какво е нужно да се направи, за да спрат порочните практики. Мария Савкова разговаря с бившата вече директорка за съобщенията с имена и ЕГН-тата на деца, които тя показа и за обвиненията, които отправи към общински чиновници и районната администрация за натиск за прием.

Официалнатa позиция на общинарите е, че не са оказвали натиск, а са искали справка. Зрителите ще чуят в неделя веднага след централната емисия на bTV Новините обяснението на районния кмет на Овча купел Христина Семерджиева и Заместник-кмета по въпросите на образованието Тодор Чобанов.

Пред микрофона на Мария Савкова застават и родители, които живеят срещу детската градина, но децата им не са приети в градината, за да разкажат за трудностите, които срещат.

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. стана част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите и репортажите, излъчени в bTV Репортерите, всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е репортерът и водещ на bTV Новините Гена Трайкова.