Петя Дикова: Подкрепяме българската музика с нова класация по bTV

Водещата на COOL… T мечтае много момичета да обърнат внимание на репродуктивното си здраве

Реклама

Колоритната водещата на COOL...T Петя Дикова наскоро отпразнува с екипа си петия рожден на предаването no bTV. И тъй като на такъв празник обикновено се прави равносметка, Петя си припомня за списание LOVE Style петте най-емблематични мига от историята на лайфстайл шоуто и споделя планове за нови инициативи в рамките на предаването и извън него:

– Петя, предаването COOL…Т стана на 5 години. Ако те накарам да ми кажеш 5 паметни мига от историята му, кои ще са те?

– Никога няма да забравя когато ръководството на bTV ме покани на среща и ми съобщи идеята за лайфстайл предаване. Вълнението ми всъщност стана неудържимо като чух, че са се спрели на Емо Дилчев за продуцент. Познавахме се добре, разбирахме се и тайничко се надявах да мога да прекарвам повече време с него, защото той е много забавен, ерудиран и умее да разведрява обстановката. С Емо бързо станахме тандем, според някои, дори успешен тандем. Вторият момент, който никога няма да забравя – шефката на „Актуални предавания” Валя Гиздарска дойде на нашите бюра с Емо (ние сме на един сет с Цветанка Ризова и продуцента на „Лице в лице” Бисера Ангелова). Тогава Вал ни съобщи, че с Вен и Гена (Гена Трайкова и Венелин Петков), са решили да ни обновят студиото и да ни купят голяма видео стена. Усещането беше сякаш ще ни пратят на полет до Луната. Това беше първата подобна видео стена, направи визията ни много модерна, ще ми се да кажа чужбинска.

Няма да забравя и един съботен следобед, тъкмо предаването беше свършило и един от най-обичаните българи ми се обади и каза, че организаторката на турнето му в Америка му е казала „на всяка цена да мине през нас, защото много ни гледат зад океана”. Това беше изключителен комплимент. Всъщност, това се превърна в тенденция.

ПОВЕЧЕТО ОТ ГОСТИТЕ САМИ НИ СЕ ОБАЖДАТ И ЗА НАС НЯМА ПО-СЛАДКА НАГРАДА.

Най-емоционалният момент в студиото за мен си остава коледното интервю с мама и тати – и до днес това е единственото им съвместно интервю. Излъчихме го за първата Коледа на COOL…T. След него шефката ми каза: „Колко трогателно, приличаше на дете, което си е пожелало родителите му да се съберат за Коледа.“

– А пет гафа?

– Не знам дали това се счита за гаф, но аз съм наясно, че в очите на някои зрители понякога поведението ми пред камера е непремерено, за да се изразя по-меко. Осъзнавам, че държанието ми твърде емоционално, „шумно“ и вероятно това не се харесва на всички. Вече знам, че това е нормално, всеки водещ има почерк, няма как всички да бъдем еднакви, защото самият живот е пъстър и разнообразен. Аз не съм всеядна и не искам публиката ни да е такава. Ще ми се да вярвам, че единствено човек, който познава правилата твърде добре, може да си позволи да ги нарушава.

Един гаф, който често правя, но  успявам умело да прикривам е, че много си събувам обувките под бюрото и като тръгна да благодаря на госта в края на интервюто се сещам, че по-добре да отложа ставането. Истината е, че нося твърде голям номер обувки и невинаги са ми удобни, а и не съм най-големият фен на токчетата.

Един от любимите ни гафове на Емо е веднъж, когато в бързината бяхме въвели надпис на хрониката „Кейт и Уинслет” вместо „Кейт Мидълтън” – неволната ни грешка дори стана споделян скрийншот във фейсбук.

Следващият гаф е колкото гаф, толкова и комплимент, защото за тези 5 години имаме само един гост, който беше потвърдил, че ще дойде, но не дойде в последния момент.

– Какви спомени пазиш от първия ефир?

– Изненадващо, бях много спокойна. Нарочно поканихме майката на най-близката ми приятелка Теди Кацарова – Силвия. Заедно с нея първи гост ни беше Наско от Б.Т.Р. Обичам и двамата и знаех, че с тях ще ни върви. По необясним начин усещах подкрепата на тати, който тръгна по същото време в същия ден по Нова. Това никога не се беше случвало България, а и може би в света – баща срещу дъщеря на екран в две различни телевизии в един и същ часови пояс. Спомням си, че чувствах огромна отговорност заради доверието, което ръководството ми бяха гласували и съм много щастлива, че го оправдах. 

– Мнозина се шегуват, че ако е дошла някоя чужда звезда у нас и Петя Дикова не я е посрещнала на летището, то все едно звездата не е пристигнала. Кого си чакала най-много?  

– Приемам тази шега като комплимент и благодаря. Но зад тези срещи стоят истории, за които често зрителят не си дава сметка и така трябва да бъде. Когато навън е студено или вали, чакането съвсем не е забавно. Може би най-дълго съм чакала Робърт Де Ниро и лейди Гага.

– Ако ти кажат да интервюираш само една световна звезда, коя би избрала и защо? 

– Принцеса Даяна. Ще я попитам как е на острова, който обитават с Елвис, Мерилин Монро, Джон Ленън, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс и Кърт Кобейн. Много обичам конспиративни теории.

– Готова ли си вече да станеш майка?

Много се радвам, че ми задавате този въпрос. И не защото нашите читатели толкова ги вълнува дали аз съм готова или не, а защото това е въпрос, който сигурно много момичета си задават под някаква форма. И не защото отговорът трябва да е ”Да, готова съм“. Напротив – това е много личен и важен въпрос. Наскоро срещнах едно момиче на около 30 години с напълно изчерпан яйчников резерв. Тя е още млада, но вече е наясно, че нейният път към майчинството минава през ин витро или осиновяване. Скоро ще разкажем тази история в bTV Новините. Търся да разкажем още такива, за да покажем колко е важна навременната грижа за репродуктивното здраве.

– Да не би да имаш ти самата такива проблеми?

– Не, нямам. Направих си тест и за мое щастие, резултатите са добри. Но виждам, че проблеми понякога има и то такива, които е можело да се разрешат навреме, ако профилактиката е била налице. Затова не бих си простила да знам за такива тестове и да не се опитам да използвам удобни случаи като това интервю, за да популяризирам темата.

– Ако един ден не правиш COOL…Т, какво предаване би искала да водиш?

– COOL…T стана на 5 години миналия месец – зад тези 5 години стои много труд, защото е важно да ставаме по-добри и по-добри. За това време шоубизнесът много се промени, но с него се променяме и ние. Всеки път, когато ми се прииска да направя нещо ново, то вижда своя израз в предаването. Ето например –

СЕГА ЗАПОЧВАМЕ ДА ПРАВИМ КЛАСАЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКА МУЗИКА – ТОП 5.

Нямам търпение да тръгне, за да дадем и ние каквото можем в подкрепата на независими музиканти. С Емо правим COOL…T така, като искаме да изглежда, като се съобразяваме с вкуса на публиката ни. Тя избира какво предаване да гледа. Но във всеки случай вярваме с изречението, с което закриваме всеки брой:  „За да ви показваме нещо, значи то е интересно”.

– Докъде се простират мечтите ти?

Мечтите ми са много големи –

МЕЧТАЯ МНОГО МОМИЧЕТА ДА ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА РЕПРОДУКТИВНОТО СИ ЗДРАВЕ,

 за да си осигурят възможност за избор, ако поискат и ако настъпи подходящ момент, подходящ човек и подходяща нагласа да станат майки. Мечтая славата да има смисъл и ако успея да помогна поне на една жена, ще знам, че това е така. Мечтая в България да има живот по селата и след 50 години тези места да са пълни с деца и живот. Мечтая да остарея в България и да съм щастлива – близките ми и аз.  

Цялото интервю четете в настоящия брой на списание LOVE Style.