Петя Дикова за кралската сватба и новата музикална класация в COOL..T

Водещата подема информационна кампания за репродуктивното здраве на жените

Реклама

Водещата на Cool..T Петя Дикова разказва за новата си кауза, за музикалната класация, която подкрепя самопродуциращи се български изпълнители и за предстоящата сватба на Меган Маркъл и принц Хари, която тя ще отразява на живо от Лондон.

Кога и как се запознахте с поета Илиян Любомиров?

Запознахме се официално в гримьорната на bTV. Захари Карабашлиев изигра брилянтно ролята на Наталия Симеонова като „фей” на любовта. Той беше дошъл заедно с Илиян за интервю при Сашо и Деси, а аз се подготвях за интервю в Народния театър. Илиян ми направи комплимент, който няма да забравя, а Захари предложи да го поканя в студиото на COOL…T. Не си го представях - никога не съм имала гост, към когото да изпитвам такова привличане.  

А готова ли сте вече да бъдете майка?

Това е един голям въпрос, който напоследък стана част от живота ми, но не в толкова личен план. Преди време, по покана на мениджъра на Мариус Куркински – Кирил Кирилов, отидохме да заснемем моноспектакъл на Мариус, изпълнен специално за пациентите в една болница и техните близки. Докато готвех репортажите за сутрешния блок и COOL…T се заинтригувах от тестовете за яйчников резерв, за които чух за първи път тогава. От болницата ми дадоха повече подробности и веднага реших да си го купя и да се тествам. Още същия ден ми се обадиха с информация за стойностите на 3 от 4-те изследвани хормона. Много успокояващо ми подейства да разбера, че нивата са в норма, но се ужасих, че аз, която иначе съм много отворена, четяща, питаща, не знаех за съществуването на този тест и изобщо за нуждата от такава диагностика. А това е точно за момичетата като мен - онези дами, мои редовни гости, избрали целенасочено да отложат майчинството в името на образованието, самоусъвършенстването и кариерата. Но мнозина от нас не си даваме сметка, че в тялото тихо и незабелязано се развиват процеси, които, ако не бъдат диагностицирани навреме, могат да застанат на пътя на всяка една от нас да стане майка.

Това ли ви тласна да започнете информационна кампания за превенция на проблемите, свързани с репродуктивното здраве на жените? Познавате ли жени, които страдат от такива проблеми? От какво най-често се причиняват?

Започнах кампанията, защото не можех да си представя да знам за теста и да запазя тази информация само за себе си. Не можех да си представя как се случва на моя приятелка да е можела да се прегледа, но да не е знаела, а вече да е късно. Нашата професия е такава – тя може да информира, да забавлява, да алармира, да образова, така че съм благодарна, че показваме още един начин, по който екранът на bTV да е в ролята на приятел на зрителя.  

Но бих искала да направя едно уточнение - кампанията не цели да пропагандира майчинството на всяка цена или по-ранното раждане, не. Познавам изключителни жени, избрали да не бъдат майки, това е техен избор, който дълбоко уважавам. Единственото, за което мечтая е, момичетата да знаят, че днес могат да си направят тест, който да им позволи да избират утре. Защото в момента редуцираният яйчников резерв е най-сериозният проблем, с който се сблъскват репродуктивните специалисти.   След като си направих теста се запознах с доста момичета, които се борят с такива проблеми. В „Тази сутрин” с Антон Хекимян разказахме трогателната история на Златка Христозова, която сменя 4-ма лекари, преди да ѝ назначат това изследване и то се оказва ключово за нея. Предстои да разкажем историите на Галя Георгиева и Анелия Иванова – смели млади дами, които прекарват години в борба за детенце. И се надяваме, че техният пример ще направи темата поне малко по-малко табу. Благодарна съм на тях и очаквам и вашите истории, които да разкажем в нашите медии. И когато след години някоя жена дойде и каже: „Това дете е тук, благодарение на кампанията”, ще знам, че всичко си е струвало.

Наскоро се върнахте от Лондон, където отразихте раждането на третото кралско бебе. Може ли да разкажете малко повече за престоя си там? Бяха ли англичаните развълнувани да посрещнат петия престолонаследник?

За пореден път кралското семейство ни показа как дори от най-естественото житейско събитие в света, каквото е раждането на едно бебе, може да се направи спектакъл за всички световни медии. Не можем да не признаем на младите херцози умението да поддържат медийния интерес и да служат за пример.

Затова с нетърпение очакваме и сватбата на по-малкия брат, а вероятно и бъдещ херцог – Хари, който трайно се разделя с имиджа си на непослушния принц и е на път да се превърне в отговорен глава на семейство. Целият свят очаква сватбата на годината и естествено ние сме там. bTV ще излъчи церемонията на живо в 3-часово предаване с водещи Сашо и Деси от „Преди обед“. Аз ще имам честта и отговорността, заедно с оператора Саша Осиченко, да предаваме на живо всеки важен момент от големия ден от Лондон и Уиндзор.

19 май, датата на кралската сватба, е само след няколко седмици. Кога ще пътувате отново до Лондон?

Май месец ще бъде доста натоварен. При първото пътуване с екипа на bTV огледахме локациите, минахме през всяко място и се подготвихме подобаващо. Връщаме се там отново няколко дни преди самото събитие. Разбира се, трябва да съобразим и записа на COOL…T. Колкото и да не ми се иска, предаването този път ще трябва да бъде записано по-рано през седмицата и няма да можем да включим новините от кралския двор от последния час. Но пък заедно със Сашо, Деси и техните гости в студиото ще се опитаме да задоволим любопитството на най-ентусиазираните почитатели на монархията в специалното предаване в събота следобед - ще коментираме в детайл протокола, стайлинга, кралицата, разбира се.

Ако имате възможност, какво бихте попитали принц Хари? А бъдещата му съпруга Меган Маркъл?

Кралското семейство има много особена роля в обществото и то не само на острова. Протоколът, който следват и отговорността, която носят всички членове на семейството, ги прави да изглеждат почти нереални личности в очите на хората. В същото време, мисля, че напоследък успяват да задоволят любопитството, като съхранят и аристократичността си. Намирам особен чар в това.

Бихте ли разказали някой забавен момент, който е останал незаснет от камерите на CoolT?

Не знам дали е забавно, но за мен беше особено трогателно.  Преди няколко седмици Деси Добрева ми подари гривната си, което дълбоко ме трогна. Тъкмо приключихме интервюто и тя реши да ми даде цветната си гривна от глинени топчета, подарък от дъщеря ѝ. Бях с нея на Гергьовден сега и с една дълга до земята синя рокля.

Има ли някакъв ритуал, който правите преди предаване?

Аз съм суеверна и имам, да. Ритуалите затова са ритуали, за да останат в мистиката и малцина си ги издават. Ползвам един и същ син клип борд с автографа на Хулио Иглесиас, а на бюрото ми, където прекарвам много часове в подготовка на предаването, винаги са чашата ми от любима наша стажантка Диляна, плюшената маймунка за късмет от Ивана, и малката играчка Мини Маус от Таракчи.

Какви са бъдещите ви професионални планове?

COOL…T се развива – предаването стана на 5 години. Шоубизнесът се променя, променяме се и ние. С нетърпение очаквам сбъдването на една моя професионална мечта – старта на единствената по рода си музикална класация за независими артисти. В този ТОП 5 зрителите ще могат да класират любимите си български изпълнители, а публиката ще вижда най-новите продукции в съвременната ни музика. Така подкрепяме независимите български творци като им даваме многохилядна трибуна.

Как се роди тази мечта? Вие ли избирате гостите в класацията и на какъв принцип? 

И двамата с продуцента на COOL…T Емо Дилчев сме страстни почитатели на българската музика – вярваме в нея и милеем за нея. За нас е много важно да правим това, което зависи от нас, за да помагаме на всички самопродуциращи се музиканти. Можем само да се надяваме да се окажем прави и класацията да се окаже успешен експеримент.

Очевидно подкрепяте българската музика. Кои са любимите ви български изпълнители и песни? 

Рискувам да си навлека проблеми или най-малкото сцени на ревност с любими събеседници, с които през годините сме изградили и приятелски отношения J. Но личните предпочитания и високият професионализъм са две различни неща – първото е моя слабост, а второто – въпрос на журналистическа преценка и отговорност към зрителя. Моята роля е да бъда безпристрастна и да проявявам вроденото си любопитство към всичко, което вълнува хората, за да им покажа повече от него.

Смятате ли, че в днешното време хората слушат и предпочитат по-комерсиалната музика? Защо?

Мисля, че българската публиката е изключително пъстра и многолика. Но дори да намерим място за някакво обобщение, държа да уточня, че за мен „комерс” не е мръсна дума, а напротив. Търговският подход развива индустрията и ѝ дава възможност да бъде много по-разнообразна и достъпна за всички. Преди години, когато мама първа се възмути публично за това как може бюджета за култура да започва с 0. (!) тя заяви: „Излиза, че социално слабите нямат място в театъра. Явно се цели да влязат социално силните”. Оттогава минаха може би 10 години. Опасявам се, че ситуацията е непроменена.

Цялото интервю на Владислава Вацова с Петя Дикова за в. 24 часа четете ТУК.