Когато татко го няма

От какво се страхуват бащите и защо често не искат да поемат отговорност за децата си?

Реклама

В девети епизод на "Да бъдеш родител” ще ви разкажем за бащинството. От какво се страхуват бащите и защо често не искат да поемат отговорност за децата си?

Светлана е довела двете си момченца Бисер и Марти в София, за да води баткото на рехабилитация. Още след първите физиотерапии и процедури, детето, което е с най-тежката степен на церебрална парализа, има напредък. Лекарите дават надежда на майката, че е възможно Бисер да се подобри, но трябва много по-често да го води в болницата. За съжаление тя отглежда сама децата си и единствено бившата приемна майка на Марти - Галя, й помага. За бащата на Бисер Светлана разказва, че той рядко поддържа контакт с детето и не очаква от него никаква подкрепа. Така отдалечеността от големия град и липсата на всякаква помощ от страна на таткото, поставят майката пред трудно изпитание - да намери изход от ситуацията, за да даде шанс на детето си да оздравее.

Друга самотна майка, която споделя живота си пред камерата на „Такъв е животът”, е Сиса. От известно време тя живее временно в звено "Майка и бебе” в Пловдив. Сиса и малката Марая Валентина се чувстват отлично и се подготвят за първото си посещение при педиатър. Бащата на момиченцето все още не я е виждал, но Сиса е уверена, че и без неговата помощ ще се справи с родителството. Социалните работници от звеното я хвалят и подкрепят, защото макар и трудно, Сиса е много любяща и нежна майка и се грижи добре за малкото си бебе.

В дома на Поли и Вики от София също е самотно. Таткото е на гурбет в чужбина и единствените им контакти са по телефона и по интернет. Като родител на дете със специфични потребности, Поли разказва, че често й е трудно и има нужда от подкрепата на съпруга си. Тя с огорчение признава, че на таткото му е трудно да приеме различието на детето си и тези неща дори не се обсъждат. Вики обаче има изненада за татко си и вече казва първите си думички. След месеци на очакване, благодарение на упоритостта на мама и помощта на специалистите, момиченцето проговаря отново.

В семейството на Джейлян и Таир от с. Господинци също тръпнат в очакване. На път е да се роди второто им дете. Джейлян е притеснена за раждането, защото има показания то да стане чрез секцио. За радост, всички в семейството я подкрепят, грижат се за бременната и подготвят дома за посрещането на бебето. В китното селце в полите на три планини хората живеят задружно и спокойно, въпреки различията в етнос и религия.

Всички вълнуващи истории на героите на “Такъв е животът - Да бъдеш родител” проследете в събота, 10 март, от 15 ч. по bTV.