Проф. Валерия Фол разкрива тайните на траките

Предаването ще разкрие истината за Орфей и Спартак и каква е връзката им с египтяните

Реклама

Тази събота, 24 ноември, в 18 ч. "Големите загадки” ще търси отговори на мистериите около траките. Специални гости в научнопопулярната поредица ще бъдат най-ерудираните специалисти в областта - траколозите проф.д-р Валерия Фол, проф. д-р Иван Маразов, проф.д-р Калин Порожанов, египтологът доц.д-р Теодор Леков, археологът Диана Димитрова и генетикът Сена Карачанак-Янкова.

В началото на V век пр. Хр. бащата на историята - Херодот, пише, че "тракийският народ е най-голям след индийския от всички хора и че ако той се управлява от едного и е единодушен под властта му, той би бил непобедим и много по-силен от всички народи”.

Какви тайни крие този древен народ? Защо траките са преминавали в отвъдното с толкова много съкровища и парадно въоръжение? Исторически личности или митологизирани образи са Орфей и Спартак? Дали днес ние, съвременните българи, носим тракийски гени в себе си? И каква е връзката между траките и древните египтяни? Дали Троянската война е завършила така, както пише Омир, или в древността е направена редакция?

Всички тези въпроси ще търсят своите отговори тази събота, в 18 ч., в "Големите загадки” по bTV.