Безмесна мусака с домати

Ако днес не ви се хапва нещо с месо, имаме вкусно предложение за вас

Реклама

Необходими продукти за 5 порции:

1 глава кромид лук
2 моркова
олио за пържене
150 гр ориз
сол на вкус

За соса:

25-30 гр краве масло
1 непълна с.л. пшенично брашно
200 мл студено прясно мляко
2 яйца
6 домата
3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Нарязваме главата кромид лук на дребно, морковите на малки кубчета, след което ги запържваме за кратко в мазнина и 5 с.л. гореща вода. Посоляваме и прибавяме ориза, заедно с 300 гр гореща вода, за да може оризът да стане почти готов.

2. Приготвяне на соса: Запържваме за кратко маслото и брашното. След това отделяме касеролката от котлона и за около 1/2 минута оставяме да изстине. След което наливаме студеното мляко, добавяме яйцата и разбъркваме.

3. Нарязваме на кръгчета доматите, а магданозът на ситно. Намазваме тавичката с краве масло и започваме да подреждаме доматите в нея. Добавяме към ориза белия сос и със сместа поливаме доматите.

4. Отгоре поръсваме с магданоз и отново редим домати и посоляваме. Печем в умерено затоплена фурна на 180 градуса за 20-30 мин.

 

Да ви е сладко!