.
Вход / Регистрация
Добруджанска пита "Слънце" и Мекици-пирожки
Вкусни предложения от Стоянка Колева и Димитрина Катранджиева от китното с. Спасово
Добруджанска пита Слънце и Мекици-пирожки
Мекици-пирожки
  • 17:00 bTV Новините
    17:30 Лице в лице
    18:00 Мама готви по-добре
    19:00 bTV Новините
    20:00 Кварталът на богатите
    21:00 Фермата
    22:30 Шоуто на Слави
  • 17:00 Аламинут
    18:00 По средата
    19:00 Всички обичат Реймънд
    20:00 Щурите съседи
    21:30 Столичани в повече
    22:30 Кухня
  • 15:30 Дупката
    18:00 Нищо освен истината
    20:00 Дневниците на вампира
    21:00 12 рунда
  • 17:00 Библиотекарите
    18:00 Готъм
    19:00 Стоте
    20:00 Стрелата
    21:00 Студио „УЕФА Шампионска лига”
    21:45 Футбол "УЕФА Шампионска лига": Боруся Дортмунд – Реал Мадрид
  • 17:00 Търси се...
    18:00 Север Юг
    20:00 От обич
    21:00 Завръщане
    22:30 Светлината на моя живот
  • 15:30 УЕФА Шампионска Лига: Реал М - Спортинг Л
    17:30 УЕФА Лига Европа - магазинно предаване
    18:30 УЕФА Шампионска лига - магазинно предаване
    19:00 УЕФА Шампионска Лига: Базел - Лудогорец
    21:00 Студио УЕФА Шампионска Лига
    21:45 ПРЯКО: УЕФА Шампионска Лига: Лестър - Порто
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Добруджанска пита "Слънце"

1 кг брашно
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
125 г разтопено краве масло
5 с.л. захар
1 щипка сол

За маята:

1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар

Стъпки за приготвяне:

1. Изсипваме затопленото мляко в купичка. Прибавяме захарта и маята и разбъркваме добре. В отделен съд смесваме киселото мляко, захарта и солта и ги прибавяме към брашното. Счупваме яйцата, като на едното отделяме жълтъка и добавяме сместа с маята.

2. Замесваме тестото, като го поръсваме с малко разтопено масло, след това покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 мин.

3. Върху намазнена повърхност поставяме тестото и го разделяме на 6 части. Омесваме малки питки. Разтегляме всяко едно от топчетата около педя и поливаме с лъжица от разтопеното масло.

4. Подреждаме две купчинки с по три от получените тестени питки. С острието на нож изрязваме малък кръг в средата на тестото и на двете купчини. Залепваме двата диска и ги премесваме във формата на топка.

5. Нарязваме големите тестени дискове на осем триъгълника, всеки от които навиваме във вид на кифличка.

6. Намазняваме вътрешността на кръгла тава за печене. Подреждаме получените кифлички като слънчеви лъчи, а в средата поставяме оформената топка.

7. Намазваме с отделения яйчен жълтък. Печем в предварителна загрята фурна на 150 градуса за 15 мин. и след това на 200 градуса за 30 мин. При изпичането е важно долната част на фурната да е по-силно загрята от горната.

 

Мекици-пирожки

1 кг брашно
1 кофичка кисело мляко
300 г краве сирене
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
олио за пържене

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче по средата на предварително пресятото брашно. Прибавяме киселото мляко и замесваме тесто.

2. Върху набрашнена повърхност разточваме голяма кора, нарязваме я на квадрати. Натрошаваме сиренето на малки кубчета, които поставяме в средата на тестените квадратчета и ги затваряме от всички страни.

3. Изпържваме в силно сгорещено олио. Поднасяме с айрян, мед или сладко.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: