.
Вход / Регистрация
Добруджанска пита "Слънце" и Мекици-пирожки
Вкусни предложения от Стоянка Колева и Димитрина Катранджиева от китното с. Спасово
Добруджанска пита Слънце и Мекици-пирожки
Мекици-пирожки
Видяна: 11941
  • 04:30 Светлината на моя живот
    06:00 Лице в лице
    06:30 Тази сутрин
    09:30 Преди обед
    12:00 bTV Новините
    12:30 Шоуто на Слави
    13:30 Тайните на времето
    15:30 Светлината на моя живот
    17:00 bTV Новините
    17:30 Лице в лице
    18:00 Опасни улици
    19:00 bTV Новините
    20:00 Шифърът на Леонардо
  • 05:00 Шоуто на Слави
    06:00 Слънчева Филаделфия
    07:00 Теория за големия взрив
    08:00 Скуби Ду: Мистерия ООД
    09:00 Шоуто на Слави
    10:00 Ние сме баща ти
    12:00 Напълно непознати
    13:00 Столичани в повече
    14:00 По средата
    14:30 Теория за големия взрив
    15:30 Старчета разбойници
    16:00 Приятели
    17:00 Комиците
    18:00 По средата
    18:30 Столичани в повече
    19:30 Напълно непознати
    20:30 Заредено оръжие
    22:30 Приятели
  • 03:00 Спасете ме
    06:00 Докосване
    07:00 Докосване
    08:00 Семейна среща
    09:00 Убийството
    10:00 Анна и кралят
    13:00 Никита
    14:00 Момчето в синьо
    16:00 Тенейшъс Ди: Перцето на съдбата
    18:00 Врагът в моето легло
    20:00 Спасете ме
  • 02:00 Шоуто на доктор Оз
    06:00 Нейт Бъркас
    07:00 Кухнята на Звездев
    08:00 Шоуто на доктор Оз
    09:00 Пътуваща кухня
    09:30 Топ дестинации
    10:30 Блясък
    11:00 Шопинг съветник
    11:30 Папараци
    12:30 Диво сърце
    14:00 Али Макбийл
    15:00 Свързани съдби
    16:00 Паднала от небето
    17:00 Нейт Бъркас
    18:00 Опасни тайни
    19:00 Али Макбийл
    20:00 Свързани съдби
    21:30 Цветовете на любовта
    22:00 Стъклен дом
  • 04:00 Италия, Серия А: Сампдория - Удинезе
    06:00 Италия, Серия А: Фиорентина - Емполи
    07:50 Италия, Серия А: Сампдория - Удинезе
    09:40 Италия, Серия А: Верона - Киево
    11:30 Италия, Серия А: Интер - Лацио
    13:15 Франция, Лига 1: Метц - Монако
    15:00 Светът на спорта
    15:30 Зона спорт /п/
    17:30 Екстремни спортове
    19:30 УЕФА Шампионска Лига - магазинно предаване
    20:00 Зона спорт
    22:00 Екстремни спортове
    23:00 Светът на спорта
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Добруджанска пита "Слънце"

1 кг брашно
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
125 г разтопено краве масло
5 с.л. захар
1 щипка сол

За маята:

1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар

Стъпки за приготвяне:

1. Изсипваме затопленото мляко в купичка. Прибавяме захарта и маята и разбъркваме добре. В отделен съд смесваме киселото мляко, захарта и солта и ги прибавяме към брашното. Счупваме яйцата, като на едното отделяме жълтъка и добавяме сместа с маята.

2. Замесваме тестото, като го поръсваме с малко разтопено масло, след това покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 мин.

3. Върху намазнена повърхност поставяме тестото и го разделяме на 6 части. Омесваме малки питки. Разтегляме всяко едно от топчетата около педя и поливаме с лъжица от разтопеното масло.

4. Подреждаме две купчинки с по три от получените тестени питки. С острието на нож изрязваме малък кръг в средата на тестото и на двете купчини. Залепваме двата диска и ги премесваме във формата на топка.

5. Нарязваме големите тестени дискове на осем триъгълника, всеки от които навиваме във вид на кифличка.

6. Намазняваме вътрешността на кръгла тава за печене. Подреждаме получените кифлички като слънчеви лъчи, а в средата поставяме оформената топка.

7. Намазваме с отделения яйчен жълтък. Печем в предварителна загрята фурна на 150 градуса за 15 мин. и след това на 200 градуса за 30 мин. При изпичането е важно долната част на фурната да е по-силно загрята от горната.

 

Мекици-пирожки

1 кг брашно
1 кофичка кисело мляко
300 г краве сирене
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
олио за пържене

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче по средата на предварително пресятото брашно. Прибавяме киселото мляко и замесваме тесто.

2. Върху набрашнена повърхност разточваме голяма кора, нарязваме я на квадрати. Натрошаваме сиренето на малки кубчета, които поставяме в средата на тестените квадратчета и ги затваряме от всички страни.

3. Изпържваме в силно сгорещено олио. Поднасяме с айрян, мед или сладко.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: