.
Вход / Регистрация
Добруджанска пита "Слънце" и Мекици-пирожки
Вкусни предложения от Стоянка Колева и Димитрина Катранджиева от китното с. Спасово
Добруджанска пита Слънце и Мекици-пирожки
Мекици-пирожки
  • 07:00 Тази сутрин
    09:30 Преди обед
    12:00 bTV Новините
    12:30 Шоуто на Слави
    13:30 Север Юг
    14:30 Сияйна луна
    15:30 Светлината на моя живот
    17:00 bTV Новините
    17:30 Домашен арест
    18:00 Мама готви по-добре
    19:00 bTV Новините
    20:00 Кварталът на богатите
    21:30 Страсти в Тоскана
    22:30 Мъртва точка
  • 07:00 Напълно непознати
    08:00 Без пукната пара
    09:00 Аламинут 2014: Ново поколение
    10:00 Луд по теб
    12:00 Стъпка по стъпка
    13:00 Колеж Грийндейл
    14:00 Не вярвай на кучката от апартамент 23
    14:30 Столичани в повече
    15:30 Щурите съседи
    17:00 Шоуто на Слави
    18:00 Колеж Грийндейл
    19:00 Не вярвай на кучката от апартамент 23
    19:30 Напълно непознати
    20:30 Щурите съседи
    22:00 Столичани в повече
  • 07:00 Изгубена
    08:00 Дневниците на вампира
    09:45 Девет
    10:45 Изкуството да се скатаваш
    12:45 Убийството
    14:15 Изгубена
    15:15 Незабравимо 4
    16:30 Смело сърце
    20:00 Дневниците на вампира
    21:00 Пингвините на Мистър Попър
  • 07:00 Пингвините от Мадагаскар
    08:00 Кости
    09:00 Стоте
    10:00 Истинско правосъдие
    11:00 Менталист: Крадецът на мисли
    12:00 Лонгмайър
    13:00 Плачът на слънцето
    15:30 4х4
    16:00 Истинско правосъдие
    17:00 Лонгмайър
    18:00 Менталист: Крадецът на мисли
    19:00 Стоте
    20:00 Кости
    21:00 bTV Новините – централна емисия
  • 07:00 Една любовна история
    08:30 Незабравима
    10:30 Една любовна история
    12:00 Светлината на моя живот
    13:00 Изборът на Лара
    14:30 Земя на честта
    15:30 Фермата
    17:00 Какво ядем
    17:30 COOL...T
    18:30 Малки сладки лъжкини
    19:30 Далас
    20:30 От обич
    21:30 С Русия в сърцето
  • 06:00 Дивата муха
    08:00 Екстремни спортове
    10:00 Италия, Серия А: Каляри - Рома
    12:00 Италия, Серия А: Лацио - Ювентус
    14:00 Италия, Серия А: Наполи - Милан
    16:00 Италия, Серия А: Фиорентина - Киево
    18:00 Италия, Серия А: Интер - Палермо
    20:00 Мобил 1
    20:30 Спортът от първо лице
    21:00 Италия, Серия А - обзор
    21:30 Жилет световен спорт
    22:00 Ветроходство
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Добруджанска пита "Слънце"

1 кг брашно
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
125 г разтопено краве масло
5 с.л. захар
1 щипка сол

За маята:

1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар

Стъпки за приготвяне:

1. Изсипваме затопленото мляко в купичка. Прибавяме захарта и маята и разбъркваме добре. В отделен съд смесваме киселото мляко, захарта и солта и ги прибавяме към брашното. Счупваме яйцата, като на едното отделяме жълтъка и добавяме сместа с маята.

2. Замесваме тестото, като го поръсваме с малко разтопено масло, след това покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 мин.

3. Върху намазнена повърхност поставяме тестото и го разделяме на 6 части. Омесваме малки питки. Разтегляме всяко едно от топчетата около педя и поливаме с лъжица от разтопеното масло.

4. Подреждаме две купчинки с по три от получените тестени питки. С острието на нож изрязваме малък кръг в средата на тестото и на двете купчини. Залепваме двата диска и ги премесваме във формата на топка.

5. Нарязваме големите тестени дискове на осем триъгълника, всеки от които навиваме във вид на кифличка.

6. Намазняваме вътрешността на кръгла тава за печене. Подреждаме получените кифлички като слънчеви лъчи, а в средата поставяме оформената топка.

7. Намазваме с отделения яйчен жълтък. Печем в предварителна загрята фурна на 150 градуса за 15 мин. и след това на 200 градуса за 30 мин. При изпичането е важно долната част на фурната да е по-силно загрята от горната.

 

Мекици-пирожки

1 кг брашно
1 кофичка кисело мляко
300 г краве сирене
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
олио за пържене

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче по средата на предварително пресятото брашно. Прибавяме киселото мляко и замесваме тесто.

2. Върху набрашнена повърхност разточваме голяма кора, нарязваме я на квадрати. Натрошаваме сиренето на малки кубчета, които поставяме в средата на тестените квадратчета и ги затваряме от всички страни.

3. Изпържваме в силно сгорещено олио. Поднасяме с айрян, мед или сладко.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: