.
Вход / Регистрация
Добруджанска пита "Слънце" и Мекици-пирожки
Вкусни предложения от Стоянка Колева и Димитрина Катранджиева от китното с. Спасово
Добруджанска пита Слънце и Мекици-пирожки
Мекици-пирожки
Видяна: 11721
  • 15:30 Цветовете на любовта
    17:00 bTV Новините
    17:30 Лице в лице
    18:00 Времето лети
    19:00 bTV Новините
    20:00 Една любовна история
    21:30 Земя на бунтовници
    22:30 Менталист: Крадецът на мисли
  • 15:30 Без пукната пара
    16:00 Приятели
    17:00 Аламинут
    18:00 Новите съседи
    19:30 Домашен арест
    20:30 Гарфийлд в действие
    22:30 Приятели
  • 15:45 3096 дни
    18:00 Тайният кръг
    19:00 Тайният кръг
    20:00 Революция Z
    21:00 Момчето в синьо
  • 15:00 Кости
    16:00 Щитът
    17:00 Извън играта - Сезон 3
    18:00 В.И.П.
    19:00 Платина
    20:00 Експериментът
    21:00 bTV Новините - централна емисия
  • 15:00 Модна къща
    16:00 Ангелите на Чарли
    17:00 Шопинг съветник
    17:30 Мода и шик
    18:00 Самозванка
    19:00 От обич
    20:00 Цветовете на любовта
  • 14:30 Италия, Серия А: Парма - Интер
    16:30 Италия, Серия А - обзор
    17:00 Зона спорт
    18:30 Франция, Лига 1: Монако - Олимпик М
    20:30 Екстремни спортове
    21:00 УЕФА Шампионска Лига: Манчестър Юн - Олимпиакос 19.03.2014
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Добруджанска пита "Слънце"

1 кг брашно
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
125 г разтопено краве масло
5 с.л. захар
1 щипка сол

За маята:

1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. захар

Стъпки за приготвяне:

1. Изсипваме затопленото мляко в купичка. Прибавяме захарта и маята и разбъркваме добре. В отделен съд смесваме киселото мляко, захарта и солта и ги прибавяме към брашното. Счупваме яйцата, като на едното отделяме жълтъка и добавяме сместа с маята.

2. Замесваме тестото, като го поръсваме с малко разтопено масло, след това покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 40 мин.

3. Върху намазнена повърхност поставяме тестото и го разделяме на 6 части. Омесваме малки питки. Разтегляме всяко едно от топчетата около педя и поливаме с лъжица от разтопеното масло.

4. Подреждаме две купчинки с по три от получените тестени питки. С острието на нож изрязваме малък кръг в средата на тестото и на двете купчини. Залепваме двата диска и ги премесваме във формата на топка.

5. Нарязваме големите тестени дискове на осем триъгълника, всеки от които навиваме във вид на кифличка.

6. Намазняваме вътрешността на кръгла тава за печене. Подреждаме получените кифлички като слънчеви лъчи, а в средата поставяме оформената топка.

7. Намазваме с отделения яйчен жълтък. Печем в предварителна загрята фурна на 150 градуса за 15 мин. и след това на 200 градуса за 30 мин. При изпичането е важно долната част на фурната да е по-силно загрята от горната.

 

Мекици-пирожки

1 кг брашно
1 кофичка кисело мляко
300 г краве сирене
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
олио за пържене

Стъпки за приготвяне:

1. Правим кладенче по средата на предварително пресятото брашно. Прибавяме киселото мляко и замесваме тесто.

2. Върху набрашнена повърхност разточваме голяма кора, нарязваме я на квадрати. Натрошаваме сиренето на малки кубчета, които поставяме в средата на тестените квадратчета и ги затваряме от всички страни.

3. Изпържваме в силно сгорещено олио. Поднасяме с айрян, мед или сладко.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: