.
Вход / Регистрация
Великденска пита - кошница
Вижте как може сами да си направите подобно красиво и вкусно нещо
Великденска пита - кошница
Великденска пита - кошница
Видяна: 5420
  • 15:30 Светлината на моя живот
    17:00 bTV Новините
    17:30 Лице в лице
    18:00 Времето лети
    19:00 bTV Новините
    20:00 Север Юг
    21:30 Survivor
    22:30 Шоуто на Слави
  • 16:00 Кухня
    17:00 Аламинут
    18:00 Новите съседи
    19:30 Семейство Флинстоун
    20:30 Доктор Дулитъл: Опашката на шефа
    22:30 Кухня
  • 16:00 Легендата за Херкулес
    18:00 Никита
    19:00 Никита
    20:00 Досиетата Х
    21:00 Острието
  • 16:00 В.И.П.
    17:00 Извън играта - Сезон 3
    18:00 Праведен
    18:45 УЕФА Шампионска Лига - студио
    19:00 УЕФА Шампионска Лига – ЦСКА Москва – Манчестър Сити
    21:00 УЕФА Шампионска Лига - студио
    21:45 УЕФА Шампионска Лига: Рома – Байерн М
  • 16:00 Престъпления и страсти
    17:00 Огледален свят
    18:00 Д-р Зоуи Харт”
    19:00 От обич
    20:00 Свързани съдби
    21:00 Цветовете на любовта
    22:00 Стъклен дом
    22:50 Огледален свят
  • 16:20 Зона спорт
    18:25 Студио УЕФА Шампионска Лига - пресконференции Лудогорец и Базел
    19:40 УЕФА Шампионска Лига - обзори
    21:00 Студио УЕФА Шампионска Лига
    21:45 ПРЯКО: УЕФА Шампионска Лига: Барселона - Аякс
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Великденска пита - кошница

1,2 кг бяло брашно
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 кубче мая
1 с.л. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сол

За дръжката на питата - кошница:

200 - 250 гр бяло брашно
1 с.л. олио
2/3 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол

За намазване:

1 жълтък
1 ч.л. кисело мляко

Стъпки за приготвяне:

1. В купичка разбъркваме мая, топло прясно мляко с температура 36-38 градуса и захар. Добавяме 2-3 с.л. брашно и доразбъркваме. Правим кладенче в брашното. Наливаме кисело мляко, прибавяме олио, сол и 6 яйца, като отделяме жълтъка на шестото яйце за намазване на питата. Добавяме кисело мляко и втасалата мая, омесваме тестото и го оставяме да се отпусне 30 мин.

2. Разделяме тестото на 30 топчета, малко по-големи от орех. Разточваме с ръце фитили с дължина около 20-25 см, поставяме ги на кръст по две и оплитаме 15 плитки.

3. Приготвяне на тестото за дръжката на питата-кошница: Към 250 г брашно наливаме вода, добавяме сол и олио и месим. Готовото тесто разделяме на 3 части и разточваме на фитили, които сплитаме на плитка и оформяме дъга. Поставяме я в намаслена тавичка, намазваме я с жълтък и печем във фурна загрята на 200 градуса около 20 мин.

4. Намазваме втасалата пита със сместа от жълтък и кисело мляко и печем във фурна загрята на 200 градуса около 40-45 мин. Когато питата е готова, поставяме дръжката върху нея и нареждаме великденските яйца.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: