.
Вход / Регистрация
Великденска пита - кошница
Вижте как може сами да си направите подобно красиво и вкусно нещо
Великденска пита - кошница
Великденска пита - кошница
  • 19:00 bTV Новините
    20:00 Твоят мой живот
    21:00 Смени жената
    22:00 Комиците и приятели
    22:30 Шоуто на Слави
  • 19:00 Да отгледаш Хоуп
    20:00 Новите съседи
    21:30 Домашен арест
  • 16:15 Титаник
    20:00 Революция Z
    21:00 Хари Потър и Даровете на Смъртта: Част 1
  • 19:00 Кости
    20:00 Мъртва точка
    21:00 bTV Новините – централна емисия
  • 19:00 Земя на честта
    20:00 Не ме оставяй
    21:00 Кварталът на богатите
    22:30 Светлината на моя живот
  • 18:00 Купа на Италия: Ювентус - Наполи
    20:00 Италия, Серия А - обзор
    20:30 Спортът от първо лице
    21:00 Студио Купа на Италия
  • 19:00 bTV Новините
    20:00 Столичани в повече
    20:50 Домашен арест
    21:40 Истински истории
    22:30 Шоуто на Слави
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Великденска пита - кошница

1,2 кг бяло брашно
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 кубче мая
1 с.л. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сол

За дръжката на питата - кошница:

200 - 250 гр бяло брашно
1 с.л. олио
2/3 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол

За намазване:

1 жълтък
1 ч.л. кисело мляко

Стъпки за приготвяне:

1. В купичка разбъркваме мая, топло прясно мляко с температура 36-38 градуса и захар. Добавяме 2-3 с.л. брашно и доразбъркваме. Правим кладенче в брашното. Наливаме кисело мляко, прибавяме олио, сол и 6 яйца, като отделяме жълтъка на шестото яйце за намазване на питата. Добавяме кисело мляко и втасалата мая, омесваме тестото и го оставяме да се отпусне 30 мин.

2. Разделяме тестото на 30 топчета, малко по-големи от орех. Разточваме с ръце фитили с дължина около 20-25 см, поставяме ги на кръст по две и оплитаме 15 плитки.

3. Приготвяне на тестото за дръжката на питата-кошница: Към 250 г брашно наливаме вода, добавяме сол и олио и месим. Готовото тесто разделяме на 3 части и разточваме на фитили, които сплитаме на плитка и оформяме дъга. Поставяме я в намаслена тавичка, намазваме я с жълтък и печем във фурна загрята на 200 градуса около 20 мин.

4. Намазваме втасалата пита със сместа от жълтък и кисело мляко и печем във фурна загрята на 200 градуса около 40-45 мин. Когато питата е готова, поставяме дръжката върху нея и нареждаме великденските яйца.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: