.
Вход / Регистрация
Великденска пита - кошница
Вижте как може сами да си направите подобно красиво и вкусно нещо
Великденска пита - кошница
Великденска пита - кошница
Видяна: 5617
  • 17:00 120 минути
    19:00 bTV Новините
    19:30 bTV Репортерите
    20:00 България търси талант
    22:00 Папараци
  • 17:30 До смърт
    19:30 Всички обичат Реймънд
    20:30 Коледата на Денис Белята
    22:30 Кое е това момиче
  • 15:30 Властелинът на пръстените: Двете кули
    19:00 Заслужена победа
  • 18:00 Френска Лига 1: Ланс - Монако
    20:00 Последен изход
    21:00 Пета предавка
    21:30 Италианска Серия А - студио
    22:00 Италианска Серия А: Наполи - Сампдория
  • 18:00 Топ модели
    20:00 COOL...T
    21:00 Хоуп Спрингс
  • 18:00 Екстремни спортове
    20:00 Светът на спорта
    20:30 Сезонът
    21:00 Екстремни спортове
0
Гласувай
  • :(
  • :|
  • :)

Великденска пита - кошница

1,2 кг бяло брашно
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 кубче мая
1 с.л. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сол

За дръжката на питата - кошница:

200 - 250 гр бяло брашно
1 с.л. олио
2/3 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол

За намазване:

1 жълтък
1 ч.л. кисело мляко

Стъпки за приготвяне:

1. В купичка разбъркваме мая, топло прясно мляко с температура 36-38 градуса и захар. Добавяме 2-3 с.л. брашно и доразбъркваме. Правим кладенче в брашното. Наливаме кисело мляко, прибавяме олио, сол и 6 яйца, като отделяме жълтъка на шестото яйце за намазване на питата. Добавяме кисело мляко и втасалата мая, омесваме тестото и го оставяме да се отпусне 30 мин.

2. Разделяме тестото на 30 топчета, малко по-големи от орех. Разточваме с ръце фитили с дължина около 20-25 см, поставяме ги на кръст по две и оплитаме 15 плитки.

3. Приготвяне на тестото за дръжката на питата-кошница: Към 250 г брашно наливаме вода, добавяме сол и олио и месим. Готовото тесто разделяме на 3 части и разточваме на фитили, които сплитаме на плитка и оформяме дъга. Поставяме я в намаслена тавичка, намазваме я с жълтък и печем във фурна загрята на 200 градуса около 20 мин.

4. Намазваме втасалата пита със сместа от жълтък и кисело мляко и печем във фурна загрята на 200 градуса около 40-45 мин. Когато питата е готова, поставяме дръжката върху нея и нареждаме великденските яйца.

Коментари
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре
Вашият коментар: