Chef Андре Токев и Събин Ранков опитват автентично родопско чеверме в село Река

Тази неделя от 12:30 ч. в „Ловци на храна” по bTV

Реклама

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев и Събин Ранков ще покажат на зрителите на „Ловци на храна” по bTV традиционната кухня в красивото родопско село Река. Две реки, три водопада и невероятна гледка към Момчиловата крепост, допълват атмосферата на природосъобразен начин на живот, местно производство на продукти и приказни планини, пълни с дивеч.

Любезният домакин Замфир ще посрещне „ловците на храна“ в планинска вила и ще им приготви апетитно чеверме. Той ще сподели с кулинарите, че тайната на вкусното месо е то да престои поне ден преди печене, след това да се осоли и зашие с мека тел. Приятелят му – Захари ще допълни, че особено важно е да се поддържа определена скорост на въртене, за да не загори и периодично да се намазва с лойта на живтотното, за да не изсъхне. Домакинът ще разкрие и как местните употребяват вътрешностите на ярето – всички продукти се запържват и се напълват в обърнатото наопаки шкембе. Към тях се прибавят лук, гъби, магданоз и ориз, шкембето се завръзва и се пече на фурна или директно на чевермето. За гарнитура Замфир ще предложи на Chef Токев предварително консервиран зелен фасул, който се добавя към запържен лук, доматена салца, масло и чеснова смес за шкембе.

 

Докато месото се пече Chef Токев ще се качи на височина от 1215 метра, за да посети Момчиловата крепост. Според преданията Момчил войвода е бил защитник на Родопите, а с исполинския си ръст от над 2 метра е респектирал османците и си е спечелил прозвището „минарето“. Стопанисвал е мандра в полите на планината, а според легендите е изградил и млекопровод с каменни тръби.

 

Chef Токев ще поръча на своя помощник тиква, магданоз и кисело мляко, за да приготви интересен десерт. Изчистената цигулка се пече на огън и се сервира със сос от кисело мляко, захар, белтък и портокалов сок, които се превръщат в магична пяна в термокана. Но топ-кулинарят няма да спре до тук – той ще карамелизира захар, към която ще добави джинджифил и портокалова кора, за да гарнира тиквата с още повече вкусове и аромати. Андре ще предложи на домакините и своята интерпретация на ястие от дреболийки, запържени с чесън и борово клонче за аромат, гъби, маслини, вино, доматена салца и магданоз. 

Родопчанските домакини Кина и Захаринка ще направят трапезата още по-богата с пълнен заек и панирани ароматни манатарки. Дамите ще разкрият на „ловците на храна“ и тайната на автентичния местен качамак, в който се комбинират сварени картофи, бяло и царевично брашно и консервирано месо.

Какво представлява „изба-маркетът“, как изглежда домат с тегло 1,630 кг., коя е дамата, която е сложила всичките мъже от Река „в джоба си“, как местните почитат родителите си, какво означава „кавардисване“ и как опашката индикира готовност на чевермето? Как мирише Коледата в „града на цветята“ в Германия и по нашите ширини, може ли лисиците да станат приятели на кучетата и ядат ли таралежите вафли, зрителите ще разберат в неделя от 12:30 ч., в „Ловци на храна“ по bTV. 

Последни

Реклама