Алтернативният "доклад" на новите българи

Документът на "правителството на новите българи" бе оформен след специално допитване до всички участници в предаването

Реклама

На 23 юли беше огласен критичният доклад на Европейската комисия за България. След специално допитване до всички участници в предаването, дошли в България от седем различни западноевропейски страни, бе оформен и алтернативен доклад на правителството на новите българи. Той е съставен от 24 основни показатели по проблеми, които вълнуват всички български граждани. Прехрана, работа, семейство, деца, здравеопазване, сигурност, финанси и други.

Докладът дава доброномерена, конструктивна оценка на нашите предимства и недостатъци нашия начин на живот. Той е написан не от чиновници, а от обикновени хора, чужди граждан на ЕС, които ежедневно се сблъскват с добрите и лоши страни на живот в България.

Кои са трите най-важни неща, които ви накараха да останете в България?
90% от анкетираните отговарят, че това е природата, 75% - че това е времето, 50% отговарят, че това са хората, които са по-естествени и дружелюбни, отколкото в родината им, 70% - че това е храната и високото качество на живот.

Кой трябва да обвиняваме в България за лошата инфраструктура?
Най-често срещаният отговор е "никой конкретно". 90% от анкетираните смятат, че корупцията забавя процеса на изграждане на добра инфраструктура, но проблемите са и наследени. 25% от анкетираните смятат, че още от комунистическо време в България няма навик да се отрежада подобаващо място на добрата инфраструктура. 66% от анкетираните вярват, че в най-скоро време инфраструктурата в България ще се подобри занчително, а 17% смятат, че за лошите пътища са виновни и големите температурни амплитуди през различните сезони в България.

Ставали ли сте жертва на корупция в България? А във вашата родина?
40% от анкетираните са ставали жертва на корупция в България, но 35% признават, че са страдали от корупцията в собствената си държава. И докато според запитаните корупцията в старите страни членки на ЕС е характерна само за високите етажи на властта, то в България анкетираните я определят като "демократична", защото е достъпна за всеки.

Как оценявате здравната система в България? А в родната ви страна?
Средната оценка по десетобалната система за родното ни здравеопазване сред чужденците, живеещи постоянно в България, е 6. За сравнение средната оценка на здравеопазването във Великобритания сред анкетиранити е 7. Всички запитани смятат, че лошата здравна инфраструктура в България се компенсира от доброто отношение на здравните работници към пациентите и желанието им да помогнат на всяка цена.

Били ли сте мамени тук? А в собствената си страна?
Почти всички запитани са били мамени в България. Като особено измамни се очертават таксиметровите шофьори, персонала в ресторантите и строителите. Но някои от "новите българи" признават, че са били мамени и в родината си, т.е. не го възприемат като типично българско поведение.

Как оценявате образователната система в България?
Оценката е по-скоро положителна, една от двойките дори води детето си в българско училище. Те признават, че "това, което имаме късмет да ползваме за дъщеря си е изключително и надминава очакванията ни". По отношение на образованието има и някои препоръки, например да наблегнем на чуждите езици.

Имате ли доверие в полицията?
Близо половината от всички твърдят, че вярват на полцията и имат преобладаващо добри впечатления от българските полицаи. Останалите изразяват по-скоро принципни резерви към полицията и бързат да добавят, че това недоверие се отнася и до полицията в родната им страна. Като цяло обаче нашите герои не са имали работа с полицията.

Как оценявате заплащането на труда в България и връзката му с жизнения стандарт?
По отношение на стандарта на живот и заплатите се очертават две основни гледни точки. От една страна чужденците у нас имат по-висок жизнен стандарт, отколкото биха имали в собствената си страна. В същото време си дават сметка, че цените у нас са високи спрямо доходите на хората. Алтернативната гледна точка е доста хладна – според някои от участниците в предаването българите твърде много парадират със своята бедност на фона на другите страни в ЕС, а в същото време карат мерцедеси и БМВ-та.

Как оценявате качеството на българската храна?
Ако има нещо, което всички участници приемат единодушно с възторг, това е българската кухня. Най-хладнокръвното определение за българската кухня е "великолепна". Чужденците я определят като вкусна и здравословна. Високо оценяват възможността да се хранят със сезонна храна и с най-вкусните салати на света.

Къде имате повече приятели – тук или в родината си?
Едва четирима от участниците в предаването твърдят, че имат повече приятели в България, отколкото в родината си. Но всички са оптимисти, че това съотношение ще се променя в полза на новите им приятели в България. Всички признават, че тук са срещнали много нови добри познати.

Кои са качествата, които най-високо цените у българите?
Чувство за хумор, честност, щедрост и гостоприемство, човечност и духовност – това са положителните качества, които новите българи ценят у своите познати тук. Те също така оценяват това, че българите се стремят да съхранят културата и обичаите си, както и "щедростта и приятелството на хората, които не притежават много".

Чувствате ли се в безопасност по българските улици?
Всички до един заявяват, че се чувстват сигурни и в безопасност когато се движат по българските улици. Някои от тях – дори в по-голяма степен, отколкото в родината си.

Имате ли доверие в българските банки и бихте ли им поверили парите си?
100 % от участниците декларират доверие в българската банкова система. Повече от половината от тях държат парите си именно в български банки.

Къде съществуват по-добри възможности за бизнес – тук или в родината ви?
Почти всички виждат в България далеч по-добри възможности за бизнес, отколкото в собствените си страни. В техните очи, по глупав начин затрудняваме бизнеса. Освен това правителството трябва да прави много повече за публичността на страната. Голяма пречка е, че българите са негативно настроени към всичко ново.

Използвате ли обществените услуги у нас? Как оценявате нивото им?
Като цяло от в сферата на обслужването българите имат още много да наваксват. Но в същото време Крис и Карън например твърдят, че спешната помощ в България е по-бърза от тази във Великобритания, а и зъболекарите ни са по-добри. Ниска е оценката на пощите, обществения транспорт, БТК. На този въпрос обаче много от участвиците споменават и за обществените тоалетни – у нас те са направо невъзможни.

Къде според вас политиката спрямо децата е по-добра?
Участниците са раздвоени в оценката си за грижите за децата. Рони и Йо ни дават за пример Белгия, а много от британските двойки твърдят, че в Обединеното кралство има по-добра политика спрямо децата. В същото време признават, че британските деца са прекомерно разглезени и затормозени от телевизия и компютърни игри, а българските деца имат по-добри социални умения.

Къде средата е по-здравословна?
Въздухът, водата, храната – всичко е по-чисто, естествено и здравословно тук, отколкото в родината, смятат 100% от участниците.

Умеят ли българите да се забавляват?
Несъмнено българите обичат и умеят да се забавляват, единодушни са 100% от участниците в анкетата.

Какво най-много ви липсва от родината ви тук?
В най-голяма степен, разбира се, чужденците чувстват липсата на семейството и приятелите, на някои забавления и някои храни.

Как ще коментирате най-разпространените митове за нас самите - за вкусната вода, за вкусните домати и за красотата на българките?
Точно 50% от чужденците са съгласни, че водата у нас е чудесна , доматите имат истински вкус и българските жени са много красиви. Останалите  50% изказват съмнение по отношение на водата и жените, но не и за зеленчуците у нас.

Как оценявате начина, по който се отглеждат и възпитават децата у нас?
Повече от 70% смятат, че като цяло отношението към децата у нас е много добро и полезно за тях. Изказват се твърдения, че българските деца са добре възпитани, семейните връзки и топлотата в семейството са съхранени, а младите хора имат чудесни маниери. Те отбелязват и умението на родителите да въвеждат дисциплина, както и това, че децата у нас имат по-дълго детство. Останалите съзират недостатъците във възпитанието в това, че им се дава твърде много сладки храни.

Какво бихте променили в България, ако имахте възможност?
Ако имаха възможност за това, "новите българи" биха променили много и различни неща в България – отношението към чужденците, отношението към шофирането! Корупцията и разграбването на фондовете, бюрокрацията.

Мислите ли, че българите работят с желание?
Пословичното българско трудолюбие някак е останало незабелязано за участниците в предаването. Разбира се, те признават, че има изключения, че има хора, които работят с хъс и умение, но като цяло в техните очи не сме най-прилежните работници. Някои от тях си обясняват този факт с ниското заплащане на труда.

Какво ни отличава от европейците?
Виждат много разнообразни черти, които отличават българите от останалите европейци. Една от двойките дори изказва твърдение, че българите сякаш не искат да  бъдат част от ЕС, след като така лекомислено пропиляват фондовете. "Изглеждат сякаш нямат никакви цели в живота, защото вярват, че правителството не го е грижа за тях", казват те. Българите не проявяват достатъчно почтеност, нито достатъчно самоуважение. Иначе нашата емоционалност и откритост със сигурност прави силно спечатление.

Как оценявате нивото на комуникациите в България?
Като цяло повече от 60%, са доволни от качеството на телефоните, мобилните връзки и интернет. Възможностите за комуникация в нашата страна не се различават съществено от тези в останалите европейски страни.