Стаси Кара с горещи новини от филмовите награди LUX на Европейския парламент

Реклама

След двудневното си посещение в Страсбург, Стаси Кара разказа любопитни подробности за деветата церемония на филмовите награди LUX на Европейския парламент в студиото на „Преди обед” по bTV. Победител сред трите фаворита на евродепутатите стана лентата „Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар), поставяща въпроса за ролята на туркините и жените като цяло в модерния свят. Филмът е и тазгодишното френско предложение за Оскар.

Трите филма финалисти за тазгодишните награди LUX бяха „Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар), „Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар) и „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция). И трите ленти печелят възможността да бъдат преведени на 24 езика и така да достигнат до повече хора.

Пред обектива на Стаси Кара режисьорът Петър Вълчанов сподели радостта си, че „Урок“ е удостоен с номинация в топ три на филмите, промотиращи общоевропейските ценности във филмовото изкувство. Той изрази надеждата си, че това ще доведе до високата му видимост сред европейските граждани и ще допринесе за позитивния имидж на българското кино на международната сцена.

Третата лента „Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно разказва за опасното пътуване на двама приятели от Африка към Италия в търсене на по-добър живот.

Последни

Реклама