Вдъхновяващи истории в „Преди обед“ на 24 май

Реклама

В Деня на българската просвета и култура „Преди обед“ ще представи писатели, общественици и интелектуалци, които не просто уважават българското слово, но и спомагат за развитието и разпространението му.

На 24 май екипът ще срещне зрителите със съвременен просветител - юрист, който успява да възкреси училище и читалище във великотърновското село Горна Липница. Пред камерите на bTV на 24 май ще застанат и писателите Любомир и Владимир Лечеви, които ще коментира има ли приемственост на поколенията днес.

На светлия празник предаването ще излъчи интервю с професора по старославянска филология и балканистика от Виенския университет Хайнц Миклас за пълното фототипно издание на българския средновековен ръкопис - Четириевангелието на Цар Иван Александър, част от филма „Странстващото евангелие“ на Георги Тошев, който ще се излъчи тази събота в 12,30 часа. Уникалният писмен паметник е включен в списъка на ЮНЕСКО. Какво превръща средновековната книга в един от най-важните български и славянски ръкописи?

„Преди обед“ ще насочи вниманието и към модернизирането на българското образование с нов учебен предмет – „Компютърно моделиране“, но готови ли са децата да учат задължително трудната материя в клас?

В „Духът на здравето“ д-р Неделя Щонова ще повдигне въпросът защо за здравето е важно да бъдем и грамотни, и образовани.  

Очаквайте още интересни теми в „Преди обед“ на 24 май.

Последни

Реклама