Писмо до Пламен

Реклама

Сред многобройните ви писма през седмицата има и едно на младеж от Варна - Пламен. Фамилията му ще спестя, защото в известен смисъл това е лична кореспонденция между нас. Та момчето Пламен от Варна ми пише:

”Здравейте, г - жо Светла Петрова! Предварително ви благодаря за отзивчивостта - желанието ми след известен престой в чужбина е да продължа да се занимавам с журналистика, но тук покварата и деградацията са много сериозно явление и за съжаление успях да се сблъскам с "отявлени привърженици на това явление". Какво ще ме посъветвате да направя в подобна ситуация ?”

...какво да те посъветвам, драги Пламене? Как да ти кажа грабвай си багажа и бягай надалеко от тази продънена държава? Как да ти кажа, че част от медиите тук са, всъщност, маскирани като медии отдели на бившата Държавна сигурност или наказателни отряди на уродливите й наследници? Че в тях се практикува не журналистика, а човекоядство? Как да ти кажа, че, за да си честен и свободен журналист и не само журналист - изобщо честен и свободен човек в България - все още е прекалено голям лукс и за жалост за това обикновено се плаща твърде висока цена. Нищо, че уж вече 20 години дишаме демократичен въздух.

Но като се замисля, то май навсякъде по света е така - да си честен и свободен човек е голям лукс. Затова горещо те съветвам, Пламене, направи този луксозен избор! България отчаяно се нуждае от млади като тебе, които избират тъкмо това за себе си. Иначе не я чака нищо добро! Ще продължава да се прави на модерна, правова и демократична, а ще затъва все по-дълбоко в посттоталитарното си чалгаджийско битие на овластената и овластяваща простотия.