Петдневен тур из света на витамините - част 1

Реклама

Научете, от д-р Оз, как да заредите двигателя на енергията във вашето тяло само за пет дни. Е, добре е да бъдете постоянни и да следвате този план колко може по-стриктно, за да постигнете желаните резултати. Ето го и него:

В телата ни има енергийни центрове, които имат нуждата да бъдат зареждани с точните витамини, за да можем да се чувстваме тонизирани и свежи. Липсата на тези витамини и хранителни вещества може да предизвика изтощение и умора. Взимането на мултивитамини е полезно, но още по-полезно е да си набавяме полезните съставки от храната, която консумираме.

Създадох този витаминен план, за да ви помогна да се заредите с енергия и здраве. Спрях се на пет различни енергийни центъра в тялото, от които ще имате най-голяма полза. Приемайте ги всеки ден, чрез храната, която поглъщате, и ще видите резултатите само след пет дни!

Ден първи: Да заредим белите дробове!
Белите дробове са ключови органи, които спомагат повишаването и поддържането на енергията, тъй като чрез тях си набавяме кислород, отговорен за аеробната обмяна на веществата. Дори и най-малката промяна във функциите на дробовете може да намали нивото на кислород, което би могло да доведе до сериозно изтощение. За да повишим енергията им, а от там и тонуса, е добре да си правим инхалации с витамин Е. Някои изследвания показват, че той има изключително благотворно въздействие.

Чудесен начин да си набавим  дневната доза витамин Е, е да комбинираме половин купичка слънчогледови семки, ¾ купичка сушени кайсии и половин купа лешници. Ако времето ни притиска можем да вземем сместа със себе си, дори в дамската чанта. Перфекъната следобедна закуска! Можем да консумираме семките и със зелена салата, която сме си поръчали за обяд.

Препоръчвам ядките да се съхраняват в хладилника. Това ще ги задържи за по-дълго време пресни, ще ги предпази от гранивост и ще можем да извлечем от тях максималното количество полезни хранителни вещества.

Ден втори: Да събудим мозъка!
Главния енергиен център на тялото е мозъкът, тъй като той задвижва всички телесни функции, свързани с енергията, включително дихателната честота, сърдечната функция, хормоните и съня.    
Витамин D (който в действителност представлява хормон) е ключът към подпомагането на мозъчната функция в най-натоварените моменти на работа. Можем да си набавим този витамин при контакт със слънчеви лъчи и при примането на определени храни. Гъбите, например, са чудесен и вкусен източник. Интересното в случая е, че тези растения си набавят витамин D по същия начин, както и ние, хората – чрез светлина! Гъбите Портобело, Майтаке и Шийтаке също са добър избор.

Следва продължение...