Петдневен тур из света на витамините – част 2

Реклама

Ето какво още предлага д-р Оз, относно витамините, носещи енергия и живот на тялото:

Ден трети: Енергия за червата!
Дори и да не правим съзнателно връзка между енергията и червата, е факт, че те са ключов енергиен център. Ако нашите черва и храносмилателен тракт са лениви, няма начин да се чувстваме във форма. Те са важни за извличането на енергията от храната, което е основен източник на енергия за тялото. За да поддържаме в крепко здраве червата си трябва да приемаме редовно витамин В.

Важно е да знаем, че витамин В е разтворим във вода. Това означава, че не можем да го складираме за, по-късно, в мастните клетки и затова трябва да го приемаме периодично.

Супер източник на този витамин е бирената мая, която не е скъпа и може да се открие в аптеките и магазините за здравословно хранене. Не бива да я бъркаме с готварската мая. Вкусът на бирената е подобен на този на сиренето и някои ядки. Тя е богата на витамин В комплекс и е пълна с протеини. Една чаена лъжичка и половина съдържа 40 калории и снабдява със 100% от необходимата дневна доза витамини от групата В. Може да се прибави към салата, директно върху зеленчуците, сурова или сготвена. Би могла да се използва и като заместител на сиренето в различни ястия като задушени броколи, например. Спокойно можем да я съхраняваме в шкафчето на секцията.

Ден четвърти: Да подсилим черния дроб!
Черният дроб прочиства организма от токсините.  Това води да набавяне на енергия. Ако тялото е пълно с токсини, то неизменно ще започнем да се чувстваме отпаднали. Черният дроб се нуждае от витамин К, за да работи оптимално добре.

Най-добрият начин да си набавим витамин К е като консумираме листни зеленчуци като къдравото зеле. Една купичка от него и ще сме си набавили почти 700% от препоръчителната дневна доза.   Има различни видове къдраво зеле – нека има разнообразие в менюто!

Вместо да си правим традиционната зелена салата, нека си направим такава с къдраво зеле. На една зелка подхожда дресинг от две супени лъжици бирена мая, пресен лимон и половин авокадо (смлянo на каша). Съставките се смесват заедно, а после и със зелето. С ръце се бърка най-добре!

Ден пети: Да захраним щитовидната жлеза!
Щитовидната жлеза е част от ендокринната система, която контролира метаболизма. Подсиленият метаболизъм възпроизвежда енергия и спомага свалянето на килограми.

Най-добрият стимулант за жлезата не е витамин, а химичен елемент, наречен йод, който й помага да работи с пълна пара. Прекрасен източник на йод са морските зеленчуци, включително Комбу (морска трева) и водорасли. Само в един грам от тях се съдържат три пъти повече от необходимото дневно количество йод, което е 0,15 милиграма. Много от нас не са запознати с този вид морски зеленчуци и не знаят къде да ги търсят. Би трябвало да ги има в магазините за здравословно хранене, в секцията за азиатски храни. Друго положително качество на тези морски растения е, че съдържат минерали. Освен това имат сравнително ниско съдържание на натрий. Няма да предизвикат подуване на корема и ще придадат приятно солен вкус на ястията.  Преди да се използват трябва да се накиснат за известно време във вода. След това се нарязват на парчета и се добавят към супи и салати. Дори могат да се „скрият” в яденето (в случай, че не се харесат от всички в семейството), като се направят на пюре. Йодът няма да се унищожи от топлината, т.е може да се готви по всякакъв начин. Добър апетит!