на живо

11 любопитни факта за Исландия - отбора, правещ фурор на Евро 2016

„Викингите” изхвърлиха Англия от турнира, ред е на домакина Франция

Getty Images

Исландия пише история. Борбените скандинавци все още нямат загуба на Евро 2016, а вчера осъществиха истински подвиг, остранявайки един от фаворитите – Англия. „Викингите” си спечелиха обичта на неутралните фенове.

В следващата фаза на надпреварата Исландия се изправя срещу домакина Франция. Тимът на Хеймир Халгримсон и Ларс Лагербак отново ще е аутсайдер, роля, която изглежда предпочита. Дали ще разбие френските сърца или ще отпадне с високо вдигната глава? – Предстои да видим.

През това време ви представяме 11 любопитни факта за исландския национален отбор

1. Само преди четири години Исландия се луташе около 130 позиция в ранглистата на ФИФА. Сега „викингите” са със близо 100 места по-напред. За тях Евро 2016 е първият голям турнир. Исландия е най-малката държава, чийто национален тим е стигал до финали на такъв шампионат.

2. Страната е с население от само 330 000  и има само 21 500 регистрирани футболисти.

3. В основата на възхода на Исландия е изграждането на футболни „къщи” заради лошия климат, който всъщност не е чак толкова тежък, колкото хората си мислят. Единайсетте футболни „къщи” разполагат с голямо игрище, съблекални, медински заведения.

Интересното е, че терените на въпросните комплекси имат големи трибуни, някои от които побират хиляди фенове. Преди 6 години световната финансова криза засегна сериозно Исландия, което за кратко спря изграждането на тези „къщи”, но страната успя да се съвземе.

4. Един от двамата наставници на исландския национален отбор е Хеймир Халгримсон, поел поста през 2013 г. Той не е на постоянен договор и прекарва останалата част от времето си, работейки като стоматолог на остров Вестманеяр. Скоро Халгримсон ще оглави еднолично Исландия, тъй партньорът му Ларс Лагербак се отказва след Евро 2016.

5. Запитан на какво се дължи успехът на Исландия, Халгримсон отговаря: „Няма как да изградиш силен отбор, ако не разполагаш с добри играчи. Нашите са продукт на 10-15 години работа. С основна заслуга са треньорите ни, 70% от които имат Лиценз „Б” на УЕФА, 23 пък могат да се похвалят с Лиценз „А”. Те развиват младите играчи. Най-добрите деца продължават напред, към следващата възрастова група. Най-добрите при момичетата тренират с момчетата до 16-годишна възраст.”

6. Исландия отправи предупреждение към отбори като Англия, побеждавайки два пъти Холандия в квалификациите. „Викингите” стъпкаха „лалетата” с гол от дузпа насред Амстердам. „Ние летим в момента. Това е най-голямото постижение във футболната ни история”, каза тогава селекционерът Халгмирсон след успеха. Интересното е, че този исландски триумф накара наставника на Холандия Гуус Хидинк да хвърли оставка.

7. 3000 исландски фенове, 1% от населението на страната, следваха тима до Амстердам и дадоха кураж на своите за гръмката победа. Сега във Франция има десет пъти повече – 30 000. Фантастичните 98.6% от населението на Исландия пък са гледали края на мача с Унгария, спечелен от „викингите” с 2:1 с късен гол. Иначе националният стадион на Исландия носи името „Лаугардалсвьолур” и е с капацитет 15 000 места.

8. 16 исландски футболисти са играли в английската Премиър лийг. Плеймейкърът Гилфи Сигурдсон е единственият представител на малката скандинавска държава, който и в момента изкарва хляба си на Острова. Гилфи носи екипа на елитния Суонси. Рекордьор по мачове в Премиър лийг е Херман Хрейдарсон, който има над 300. „Тук обичаме английския футбол, но по-на сърце са нашите собствени клубни отбори. Те са сърцето и душата на всяко едно градче.”, казва Хрейдарсон.

9. Титулярният страж на исландците Ханес Халдорсон е и кинорежисьор. Видеото, с което Исландия се представя на Евровизия през 2012 г. е негово дело. 32-годишният вратар направи фантастичните 8 спасявания в първия мач на Исландия на Евро 2016 – равенството 1:1 с Португалия. Филмовото студио СафаФилм чака Халдорсон да сложи край на кариерата си, за да му предложи работа.

10. Към колорита на Исландия на Евро 2016 допринася коментаторът Гудмундур Бенедиктсон. Той изпадна в емоционален шок при победния гол срещу Австрия, осигурил на „викингите” второто място в групата. Интересното е, че Бенедиктсон бил помощник мениджър на елитния КР Рейкиявик, но отскочил за кратко до Исландия по време на Евро 2016, за да напусне поста си в столичния гранд. 

11. Сигурно се чудите защо имената на исландските национали завършват на „сон” – причината е, че в тази държава използват традиционната скандинавска система за именуване. При нея няма презимена и фамилии, а комбинация от името на някой от родителите плюс „сон”(син) за мъжете и „дотир”(дъщеря) за жените.

Население:     332 529

Жени:    165 259

Мъже под 18:    40 546

Мъже над 35:    82 313

С наднормено тегло:  22 136

Занимаващи се с китове:  1 246

Помощ при земетресения:  314

Помощ при изригване на вулкан:  164

Занимаващи се с овци:  общо 3 398

Банкери в затвора:  23

Слепи:  194

Болни:   7 564

Медициснки лица, полицаи, пожарникари:   564

Фенове на стадиона:   8 781

Лекар и физиотерапевт:   2

Масажист и носач на вода:   2

Мениджъри на отбора:   7

Остават: 23 национали

(... с треньор от Швеция)