на живо

13 атлети ще представят България на Европейското по крос кънтри

Шампионатът ще се проведе на 14-и декември в Боровец

БГНЕС

Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов обяви националния тим за Европейското първенство по крос кънтри, което ще се проведе на 14-и декември в Боровец.

Карамаринов е отпимист за представянето на българските състезатели в надпреварата.

"През 2014-а година Европейското по крос кънтри в Самоков е второто по значимост състезание в европейската атлетика, след шампионата на открито в Цюрих. Сигурен съм, че ще използваме това първенство за популяризиране на България по целия свят, защото договорът ни с EBU гарантира многомилионна аудитория на Евро 2014 в Самоков. Митко Ценов е бил два пъти втори до 23 г. на Европейското по крос кънтри, а сега на българска земя е нормално да искаме да го видим на първо място. Сигурен съм, че всички ние ще направим така, че да сме в Боровец и да подкрепяме Митко на терена, а каквото зависи от него той ще го направи", сподели Карамаринов.

В състава на България са: девойки - Диляна Минкина, Ивана Аджова, Велина Алинска, Християна Брайкова, юноши - Иво Балабанов, Георги Гергов, Алекс Василев, Александър Йотовски, девойки до 23 г. - Милица Мирчева, младежи до 23 г. - Митко Ценов, жени - Яна Георгиева, Силвия Дънекова, мъже - Йоло Николов.

"България има един добър отбор за европейското и то във всички възрастови групи, заяви Йоло Николов, който е и треньор на Митко Ценов и още някои от атлетите, които ще участват на Евро 2014. - Очакванията ни за състезанието не са малки. Миналата година задачата към Митко бе да влезе в десетката и той я изпълни. Тази година очакваме много повече от него, но е хубаво да не го натоварваме с големи очаквания. Трасето в Боровец е доста трудно, но това ще един истински крос. Благодаря на БФЛА, че успя да организира в България състезание от такъв мащаб, за да могат хората реално да добият представа за какво става дума, когато говорим за най-тежкото състезание в атлетиката. В нормалните състезания по лека атлетика на старт застават 8 или 16 души във финал, докато тук ще са над 120 -130 състезатели рамо до рамо и ще се борят в условия, които на пистата няма как да съществуват. Каня всички фенове на леката атлетика в България да дойдат на 14 декември в Боровец и да ни подкрепят".

Водещият ни състезател до 23 г Митко Ценов също се изказа оптимистично за предстоящия шампионат на Европа по крос кънтри.

"Надявам се да се представя добре. За място няма да говоря, защото когато съм говорил за място и съм бил сигурен в нещо то не се е получавало. Ще се боря до край и ще дам максимума от себе си, каза Ценов.

В същото време Добромир Карамаринов обяви, че организацията на шампионата в Боровец се осъществява изключително трудно. Причината е липсата на държавно финансиране като бившият спортен министър Мариана Георгиева е отказала средства за първенството без мотив. В същото време тя е осигурила такива за световния шампионат по улов на хищна риба от бряг и състезания по канадска борба. По-късно служебният спортен министър Евгения Раданова е превела 12% от бюджета на надпреварата в Боровец.