на живо

Готов ли е националният стадион за Шампионска Лига? (ВИДЕО)

Вижте от какви подобрения се нуждае ст. "В. Левски", за да покрие изискванията на УЕФА

Месец преди първия мач на Лудогорец като домакин в Шампионска Лига срещу Реал Мадрид, проверихме при какви условия на ст. "В. Левски" ще играят звезди като Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и Марио Балотели.

Любопитно е, че за участие в Шампионска Лига не е нужен единствено силен футболен отбор, но и бляскав, предлагащ максимални удобства стадион. За съжаление, у нас подобно съоръжение все още няма, а единственото приближаващо се до изискванията на УЕФА е ст. "Васил Левски".

Той е от категория "три звезди" при максимални пет. Нужната категория за приемане на срещи от най-авторитетния клубен турнир в света е четвърта.

Въпреки това от европейската футболна централа ще направят огромен компромис, за да може Лудогорец да играе с Реал Мадрид, Ливърпул и Базел на родна земя, а не в Скопие или Букурещ. За това обаче е нужна и сериозна инвестиция в козметични ремонти на поне 15 места около и на стадиона.

Промени ще бъдат направени в официалните ложи, където в момента има 410 места, а по правилника на УЕФА те трябва да са 500. Предстои монтаж и на ново електронно табло, тъй като старото не работи от няколко години. Местата за журналисти също ще бъдат увеличени от 80 до минимум 100.

Приемайки, че на мачовете на Лудогорец ще има повече от 40 хил. зрители, е напълно логично, че ще възникне и проблем с паркирането на лични автомобили. И тук обаче е направен компромис, тъй като съоръжението се намира в центъра на столицата, а около него има много спирки на градския транспорт. В дните на мачовете от ШЛ отсечката на ул. Гурко от Спортната Палата до националния стадион ще бъде превърната във ВИП паркинг.

Шансовете на Лудогорец

Както според специалистите, така и според букмейкърите, родният шампион има най-малки шансове да се класира на едно от първите две места в групата си и да продължи на 1/8 финал. Такава възможност е оценена с коефициент 12, което означава, че бихте увеличили парите си 12 пъти при успех на Лудогорец.

За сравнение, букмейкърите нямат никакви съмнения в класирането на Реал Мадрид. А най-големи шансове дават на Лудогорец срещу швейцарския Базел.

Победа за тима от Разград в първия мач като гост на Ливърпул на 16 септември пък е оценена с коефициент 13.