на живо

Червената сага продължава, нов инвеститор иска ЦСКА

Александър Томов е намерил вариант за спасението на клуба

БГНЕС

Александър Томов продължава опитите си да спаси ЦСКА от тежката финансова ситуация, в която е изпаднал клуба, както и да осигури лиценз за европейските клубни турнири през следващия сезон. Мажоритарният собственик е намерил нов крупен инвеститор, който е готов да закупи контролният пакет акции на "червените", твърди в-к "24 часа".

Според изданието става дума за известен българин, а преговорите по сделката са в заключителна фаза. Очаква се новият акционер да осигури светкавично поне половин милион лева, с които да бъде откупен част от пакета заложени акции в договора за отпускане на кредит от Петър Манджуков и Юлиян Инджов. Това трябва да се случи до утре (31 март), когато е последният срок, записан в споразумението.

Ако парите не бъдат върнати на двамата бизнесмени, те могат да изискат заложените акции да им бъдат прехвърлени. Те се равняват на близо половината от ценните книжа на клуба. Това обаче няма да направи Манджуков и Инджов мажоритарни собственици тъй като контролният пакет акции е около 66-67%.

Все още няма яснота около най-важната тема за "червените" фенове, а именно получаването на лиценз за евротурнирите през следващия сезон. Клубът трябва да плати задължения в размер на 800 хил. лева до края на утрешния работен ден, за да покрие изискванията на УЕФА.

Изданието пише още, че в момента има 24 дела срещу клуба, от които могат да се натрупат нови задължения. В същото време стана ясно, че до момента са събрани 140 хил. лева от дарителската кампания, която започна сред феновете за спасяването на лиценза.