на живо

Честит рожден ден, Кама!

Христо Стоичков на 50!

bTV

Най-добрият български футболист за всички времена - Христо Стоичков, празнува днес юбилейния си 50-и рожден ден.

Каквото и да се каже или напише за него, все ще е малко. Затова единственото, което можем да направим, е да Ви представим кратка визитка, с най-големите му успехи по футболните терени.

Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Първи стъпки в организирания футбол прави в школата на Марица (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин", а по-късно играе за УСМ и Хеброс.

След добрите мачове, които прави за екипа на Хеброс, е привлечен в столичния ЦСКА.

Още в първия си сезон в ЦСКА проличават огромният му талант, но и буйният му нрав. В края на сезона, след грозни сцени, разиграли се в мач за купата с Левски през месец май 1985 година, е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Със завръщането си във футбола, Стоичков става основна фигура в ЦСКА и заедно с Любослав Пенев и Емил Костадинов правят най-силното нападение в България.

На 23 септември 1987 година прави дебют за националния отбор по футбол, в квалификация за Европейското първенство срещу тима на Белгия.

Според много привърженици на „червените”, най-паметният момент на Стоичков по време на престоя му в ЦСКА са четирите гола, които вкарва във вратата на вечния съперник Левски на 1 октомври 1989 година.

През сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството. С ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където въпреки че отбелязва гол на Барселона, „червените” падат с 2:4 и отпадат от надпреварата. Представянето му в този мач обаче, окончателно убеждава „каталунците” да го вземат в редиците си.

През есента на 1990 година Стоичков вече е част от Барса и бързо се превръща в една от големите звезди на един от най-силните отбори в историята на каталунците – „Дрийм тийма” на Йохан Кройф.

Престоят му в Испания е белязан от куп успехи, а върховете му са два - 1992 година, когато става европейски клубен шампион, с победа над Сампдория с 1:0. Това е и първа евротитла за „каталунците”. По време на награждаването „Камата” сяда пред официалната ложа и вдига трофея, което е невиждано за българки футболист дотогава, а и досега.

Две години по-късно Барса губи финала за КЕШ от Милан (0:4), но българинът става носител на "Златната топка", което също е първо и единствено постижение на роден играч.

1994 година остава завинаги в историята на българския футбол и в спомените на Стоичков, който прави нещо за първи и единствен път в родния футбол - става голмайстор на Световното първенство, а тимът достига до бронзовите медали. Той вкарва 6 гола (колкото има и руснакът Олег Саленко), разписвайки се срещу Гърция (2), Аржентина, Мексико, Германия и Италия (5 поредни мача).

Спортната редакция на bTV честити юбилея на Христо Стоичков и му пожелава много здраве и успехи във всяко начинание!