на живо

Давид Гофен - следващото препятствие пред Григор

Димитров ще се изправи срещу 11-я в света на 1/4-финалите в Мелбърн

Getty Images

В сряда сутрин Григор Димитров ще се изправи срещу белгиеца Давид Гофен в спор за място на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. По програма двубоят трябва да започне около 06:00 ч. българско време, а Гришо има сериозни шансове да намери място в топ 4 в Мелбърн за първи път в професионалната си кариера.

Кой всъщност е Давид Гофен?

Роденият на 12 юли 1990 г. в Белгия Давид се запознава с тениса на 6-годишна възраст благодарение на баща си Мишел.

Гофен прави големия си пробив при професионалистите през 2012 г. на "Ролан Гарос", където участва с "уайлд кард" и стига до четвърти кръг. Походът му в Париж е спрян от Роджър Федерер.

През 2014 г. печели единствените си две титли от АТП до момента и се изкачва от 111-о до 22-о място в световната ранглиста.

В момента заема 11-а позиция, което е връх в кариерата на 26-годишния Гофен.

Снимка: Getty Images

Той може да се похвали с няколко победи над играчи от първата десетка - Милош Раонич, Стан Вавринка, Томаш Бердих, Гаел Монфис и Доминик Тийм, когото отстрани по пътя към двубоя с първата ни ракета.

Любимата му настилка е хард, а на "Аутрелиън Оупън" тази година изравни най-доброто си класиране в турнир от Шлема - 1/4-финал. През 2016-а на "Ролан Гарос" за първи път намира място сред осемте най-добри, но губи от Доминик Тийм.

Гришо има безапелационен баланс срещу белгиеца - 4 победи от 4 мача. Първите три двубоя са от категория "Фючърс" и "Чалънджър", а последната им среща е през 2014 г. на Откритото първенство на САЩ.

При успех Димитров ще изравни най-доброто си класиране в Шлема - полуфинал, до който достигна на "Уимбълдън" през 2014 г.

Снимка: Getty Images

Но ако Гофен спечели, то ще се превърне в първия белгиец от 1925 г. насам, играл на полуфинал в турнир от Големия шлем. За последно това стори Жан Ваше на "Ролан Гарос".