на живо

Драматично 3:2 прати България на четвъртфинал

„Лъвовете“ чакат победителя от Германия-Белгия

Драматичен успех с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) срещу Холандия постигна българският национален отбор по волейбол и си осигури участие в четвъртфиналната фаза на Европейското първенство, което се провежда в България и Италия.

Късно снощи момчетата на Пламен Константинов вдигнаха на крак препълнената зала „Арена Армеец“ след мач, пълен с много обрати.

Първият гейм завърши при резултат 29:27. Двата отбора играеха точка за точка до 15:15, но силна серия от сервиси на Николай Пенчев даде лидерство на „лъвовете“, но „лалетата“ е противопоставиха адекватно. Все пак България взе гейма след атака на Пенчев.

Втората част започна с превъзходство на домакините. Пре резултат 16:13 либерото Теодор Салпаров се контузи и на негово място в игра се появ Владислав Иванов. Възпитаниците на Пламен Константинов не успяха да е адаптират бързо към промяната и допуснаха обрат в гейма и изравняване.

Холандците държаха изцяло иницативата през третата част.С добри изяви се отличиха Бонте, Коой и атрактивният разпределител Намир Абдел-Азис. Националите ни постепенно стопяваха разликата, за да се стигне до 22:22. Частта бе записана на българската сметка след ас на Мирослав Градинаров.

Четвъртият гейм отново започна с превъзходтво на гостите. Въпреки, че „лъвовете“ успяваха да догонят съперника си, „лалеата“ вкараха мача в тай-брек.

В драматичната пета част резултатът вървеше точка за точка до края, но възпитаниците на Пламен Константинов се оказаха по-съобразителни и затвориха мача след 17:15 за радост на емоционалната публика.

Така българският отбор остана на първо място в групата със 7 точки. Холадния (6т.) и Германия (4т.) се класрат за плейофите. Другите сигурни четвъртфиналисти са Франция, Полша и Русия. Те ще чакат победителите от плейофните двойки: Холандия-Словения, Германия-Белгия, Италия-Финландия, Естония-Сърбия.

Елиминационните срещи са във вторник в София и Бусто Арсизио (Италия), а четвъртфиналите са в сряда.