на живо

Един вълк на 50 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Големият Ганев празнува юбилей в типичен бохемски стил

Неоспорим факт е, че волейболът е един от любимите спортове на българите и пълните зали на мачовете на националния отбор го доказват. Родната публика помни победите и тимовете, донесли ѝ радост. Само че в един отборен спорт и много трудно да изпъкнеш. За един човек това обаче се оказа фасулска работа.

Едва ли има българин, който не е чувал поне веднъж в живота си името Любо Ганев. „Волейболист”, „спортист”, „бизнесмен”, „бохем”, „голям”, „огромен”, „приятел” – това са най-честите определения за него. Изненадващо, но всички те са верни.

Сухата статистика гласи, че Любомир Ефтимов Ганев е български волейболист, роден на 6 октомври 1965 г. в град Русе. Висок е 210 см., играе като диагонал. Преминал е през отборите на Дунав (Русе), ЦСКА, Агридженто , Алпитур (Кунео), Сполето , Фано и Арис (Солун). След прекратяване на спортната си кариера, Ганев се захваща да развива бизнес. Опитите му да пробие на пазара са разнообразни –дрехи, метан, спортна екипировка. Снима се и в три филма. Разведен, с двама сина – Евтим и Любо.

Снимка: Facebook

Кое обаче прави Ганев специален и защо той е първа асоциация на повечето българи при споменаването на думата „волейболист”?

Ганев започва своята кариера в Русе, където първоначално е тренирал стрелба с лък, но родният град се оказва тесен за амбициите му. ЦСКА е следващата стъпка в кариерата на гиганта. Още в първата си година в новия клуб той става шампион с „червените”, а силната му игра лесно го превръща в най-полезния играч на полето. Успехите се трупат на сметката на Ганев без проблем. Пет пъти шампион на България, пет пъти носител на купата с ЦСКА стоят срещу името на диагонала. При „червените” той играе под ръководството на Димитър Златанов, който прави първи стъпки в треньорската кариера. Другите големи звезди на тима са Борислав Кьосев и Николай Желязков.

И докато българските фенове се наслаждават на играта му в домашното първенство, 210-сантиметровия волейболист вече гледа на запад. През 1987, когато ЦСКА играе в Холандия Финална четворка за Купата на европейските шампиони, италианската делегация предлага на Любо трансфер на Апенините. „От ЦСКА не ме пуснаха чак до 90-а година. За което от друга страна никак не съжалявам”, разкрива Ганев наскоро.

Първият му трансфер е в Едилкуоги (Агридженто). От 1992 до 1995 играе в Алпитур (Кунео). На 21 февруари 1993 година той прави нещо невиждано за Италия – забива десет аса срещу Сислей (Тревизо). Рекордът му е подобрен едва през 2011 година, когато словенският национал Митя Гаспарини прави една директна точка повече срещу Фидиа (Падуа). Именно в Кунео българският диагонал получава прякора си Лупо (‘вълк’). Ганев обаче никога не е бил единак! Асоциацията с животното идва, защото италианците имат проблем да изговарят „Любо”, за това предпочитат да го назовават с името на известния анимационен герой.

Сполето и Фано са следващите стъпки в кариерата на Ганев, който се превръща в любимец и на италианските фенове на волейбола. Въпреки своеобразното „наществие” на български играчи на Апенините в последните години, „Лупо” Ганев е първото име, за което привържениците се сещат, когато чуят „България”. За край на изключително успешната си кариера, Ганев избира Арис (Солун) и по традиция става шампион и в Гърция.

В националния отбор дебютира през 1985 година под ръководството на Богдан Кючуков. През 1986 година печели бронзов медал на световното първенство във Франция, а тимът ни се нарежда преди Бразилия, Куба и домакините. През 1996 година е избан за най-полезен играч на Летните Олимпийски игри в САЩ. За последно той облича националната фланелка през 1997 година на Европейското първенство.

Снимка: Facebook

Ганев прекратява спортната си кариера през 1999 година, но с това шоуто около него не приключва. Лупо се старае да не липсва на хилядите си фенове по света, свикнали да гледат как огромният веселяк се забавлява на полето. За две години той води свое телевизионно шоу в Италия. След това се ориентира към бизнеса.

Става рекламно лице на японската марка за спортни облекла „Асикс” още докато играе, а след това се превръща в представител на фирмата за България. Емоции покрай този негов бизнес не липсват и в крайна сметка Ганев оставя бизнеса в ръцете на приятели. Второто му начинание също е свързано с дрехи. Най-голям успех постига когато се захваща с ново за българския пазар автомобилно гориво. Бизнес нюхът на волейболиста си проличава и за кратко време успява да развие начинанието си и да спечели доста. Твърди, че около 80% от леките автомобили на метан са с уредби, доставени от него. От декември 2012 г. Ганев отново заема позицията на представител за България на „Асикс”. В момента той осигурява екипите на националните отбори по волейбол, тенис и лека атлетика.

За своите начинания след волейбола той говори със страст и любов.

 

Волейболът си остава обаче първата любов за Ганев, който в момента е вицепрезидент на родната федерация и водач на отборите ни на европейски форуми. Емоционалните изблици на Любо по време на мач често е по-атрактивни от самата игра.

Бившият национал е известен с веселия си нрав и широката си душа. Никога не е крил, че тежи 170 килограма и е позанемарил спортната си форма. Приятелите му са много – някои са около него само заради славата, други са неизменно присъствие на пищните му партита. Пял е със Саманта Фокс, снимал е филми с Тодор Колев и Долф Лундгрен, продавал е водка във Финландия, притежател е на първата сателитна телевизионна антена в България, получавал е огнестрелна рана в крака, докато са се опитвали да го ограбят в Бразилия, канил е фолк-певица да пее на националния отбор след Олимпиадата, участвал е в музикални клипове и множество новини в жълтите вестници и всичко това само за 50 години.

Днес Лупо ще отпразнува своя юбилей в компанията на 150 от най-близките си хора, само за да отбележи началото на втората серия от истинския си бохемски живот.