на живо

Експерт на УЕФА: Дузпата за ЦСКА беше чиста

Нападателят пръв игра с топката, убеден е консултантът на родните съдии

Lap.bg

Дузпата за ЦСКА в дербито срещу "Левски" беше чиста. Мнението е на Марк Бата - съветник на българските рефери от страна на УЕФА. Французинът даде пресконференция заедно с председателя на Съдийската комисия Петър Петров.

"Искам да благодаря на двата отбора и треньорите за поведението им по време на дербито. Това беше мач с много страст и напрежение. Истинско дерби, което бе очаквано от цяла България. Поведението на терена беше в рамките на коректното", сподели Бата.

 "Ако трябва да бъда точен, нарушение в наказателното поле имаше и Ивайло Стоянов правилно отсъди дузпа. Той бе заел отлична позиция и видя добре ситуацията. Беше на 6-7 метра от положението. Нека не забравяме, че съдиите взимат решение за половин секунда, а ние гледаме и анализираме няколко седмици."

"За мен решението на Стоянов е правилно, тъй като нападателят пръв игра с топката. Вратарят и защитниците при всяко положение в наказателното поле поемат известен риск. Като стоя пред вас, е много по-лесно да обясня защо е свирил дузпа", заяви Бата.

"Единствено може да се обсъжда дали трябва да се покаже жълт картон при дузпата. В тази ситуация съдията може да отсъди наказателен удар и да избегне жълтия картон. Съдията трябва да вземе две основни решения. Дали вратарят се опитва да играе с топката или е видно дали играе с топката, което не беше факт. Смятам, че съдията беше прав."

Французинът е от известните бивши съдии в Европа. Той бе главен рефер на европейската квалификация в Бургас между България и Полша (0:3) през 1998 г., което бе последният мач начело на "лъвовете" на Христо Бонев.