на живо

Факти и прогноза за Барселона - Атлетико Мадрид

Getty Images/Guliver Photos

Тази вечер предстои поредният епизод на едно от големите дербита в испанския и европейски футбол през последните години. Барселона посреща Атлетико Мадрид на "Камп Ноу" в първи мач от четвъртфиналите на турнира за Купата на Краля. Ние ви предлагаме по-интересните факти около сблъсъка, както и мнението ни за крайния изход от днешната среща. Очакваме и вашите прогнози.

1. В предишните два кръга на турнира Барселона отстрани Уеска (12-1) и Елче (9-0), докато Атлетико се справи с Оспиталет (5-2) и спечели дербито с Реал Мадрид (4-2).

2. За последно двата тима се срещнаха в турнира за Купата през 2009 година, когато каталунците печелят с общ резултат 5-2 на осминафиналите. През миналия сезон отборите бяха съперници в четвъртфиналната фаза на Шампионска лига. Победител бе Атлетико, който удържа равенство 1-1 на "Камп Ноу", а впоследствие постигна домакински успех с 1-0.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

3. Преди по-малко от месец Барса спечели с 3:1 домакинския си шампионатен мач с "червено-белите". Четири от последните шест срещи между двата отбора завършиха наравно (два пъти 1:1 и два пъти 0:0)

4. Атлетико няма успех в 12 поредни мача на "Камп Ноу". За последно мадридският тим печели като гост на Барса на 5 февруари 2006 година с 3-1.

5. Барселона е в серия от четири поредни победи, в които тимът на Луис Енрике отбеляза 16 гола, допускайки само един в своята врата. Каталунците се представят много силно у дома, където са спечелили последните си седем мача (г.р. 34-5), както и 13 от 14 за сезона.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

6. Атлетико е колеблив в изявите си като гост. Футболистите на Диего Симеоне имат само две победи в последните си пет мача далеч от Мадрид.

7. Барса има най-добрата защита в Примера Дивисион. За 19 срещи тимът е допуснал едва девет гола (0,47), и е опазил вратата си суха в 12 двубоя.

8. В шампионатните мачове на Барса са отбелязани средно по 3 гола, а статистиката в тези на Атлетико е сходна - 2,89

9. Действията на звездното офанзивно трио на каталунците (Меси, Неймар, Суарес) напоследък започнаха да дават резултат. Отборът е отбелязал поне три гола във вратата на осем от последните си десет опонента

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

10. Очаква се Луис Енрике да заложи на същия титулярен състав в трети пореден мач. Под въпрос обаче е участието на Шави, който страда от лека контузия. Всички играчи на Атлетико са на разположение на Диего Симеоне, който се очаква да гласува доверие на Манджукич и Торес като нападателна двойка.

Нашата прогноза: Подобно на всички дерби мачове, в които участва Атлетико, и този няма да се размине без скандали и нервни ситуации. Барса обаче ще опита на всяка цена да вземе преднина преди тежкото гостуване на "Висенте Калдерон" в реванша. Ето и някои от нашите предложения за подходяща прогноза: