на живо

ФИФА избира своя президент днес

След като последните два дни бяха изпълнени със скандали около световната футболна централа, включително и арестите на високопоставени функционери от организацията, на годишния конгрес в Цюрих, днес страните членки на ФИФА ще изберат своя президент.

Изборите днес:

Вариантите са два. Единият е доста добре познат на всички и е начело на организацията от 17 години насам (четири мандата)- Сеп Блатер. Швейцарецът се кандидатира за пети пореден мандат, а по всичко изглежда, че ще бъде преизбран.

Единственият му опонент остана принцът на Йордания и вицепрезидент на ФИФА Али бин Ал Хюсейн. По време на предизборната кампания се отказаха бившият португалски национал Луиш Фиго и президентът на холандската футболна асоциация Майкъл ван Прааг.

Как протекоха предишните избори, в които Блатер е участвал?

Предишните три кандидатпрезидентски кампании на Блатер някак си минаваха безпроблемно, а истинска конкуренция той срещна само при първата си, когато наследи Жоао Хавеланж на поста. През далечната 1998 година другият кандидат за поста бе Ленарт Йохансон (тогавашен президент на УЕФА), а след жестока битка Блатер печели. През 2002 швейцарецът изпреварва Иса Хаяту (тогавашен президент на африканската футболна федерация), а на следващите избори, четири години по-късно друг кандидат не се явява. На последния вот през 2011 година единственият опонент на Блатер- Мохамед бин Хамам е отстранен след обвинения в корупция.

Как ще протекат изборите днес?

Снимка: Getty Images

Преди да започне гласуването всеки от кандидатите има възможност да говори със членовете на ФИФА в рамките на 15 минути. Всяка една от 209-те страни членки на организацията получава право на глас, включително и най-малките държави, затова и всеки глас има еднакво голяма тежест.

Гласува се на хартиена бюлетина, а не по електронен път, анонимно, по азбучен ред. За да спечели изборите на първия кръг даден кандидат трябва да събере 2/3 от гласовете, ако не успее се стига до второ гласуване, където само 1/2 от гласовете са достатъчни за победа.

Главният секретар на ФИФА Жером Валке, с помощтта на няколко квестора, ще контролират както самото гласоподаване, така и преброяването на бюлетините.