на живо

Лацио и Рома в пореден сблъсък за историята

Гледайте срещата от 19:00 пряко по bTV Action

Getty Images

Тази вечер ще се изиграе поредното Вечно дерби. То ще бъде с особена важност, тъй като Лацио и Рома са в люта битка за второто място, носещо директно класиране в групите на Шампионска лига.“Джалоросите” имат точка аванс пред Лацио два кръга преди края на първенството.

Заряд в дербито на италианската столица никога не е липсвал. Омразата в Рим води началото си от 1927 г., когато три местни клуба - Фортитудо, Алба-Аудаче и Роман  се обединяват и сформират АС Рома. Заповедта за сливането им била на самия Бенито Мусолини, който искал Рим да има един голям отбор, достоен конкурент на тимовете от Севера. Лацио, кръстен на областта, в която Рим е главен град, отказва да се включи.

Така, след създаването на Рома, “орлите” се оказват в неизгодна позиция. Трите отбора, създали Рома, имат много повече привърженици от Лацио. Това превръща Вечното дерби в битка за града.

Феновете на Рома асоциират Лацио с околностите и ги наричат “burini” (в превод от италиански : “селяните”). Небесносините пък отговарят, че Лацио е донесъл футбола в столицата, оповавайки се на факта, че техният клуб е основан през 1900 г., а Рома – през 1927 г.

Споровете за територия са още по-ожесточени и заради това, че двата тима делят “Стадио Олимпико”.

Лацио носи цветовете на Древна Гърция, а символ на клуба е орелът, свещеното животно на Юпитер.

Рома, от друга страна, носи жълтия цвят на Ватикана и червения на Римската империя. Символът им е вълкът, който стои гордо до Марс – богът на войната. Maрс е още и баща на Ромул и Рем, основателите на Рим. Двамата братя-близнаци са отгледани от вълчица. Рома е обвързана със славната история на столицата, докато Лацио остава настрана. Лациалите обаче са убедени, че са истинския отбор на Рим. „Те носят цветовете на града, но Рим има само един тим и това е Лацио.”, казва бившият капитан на “орлите” Томазо Роки.

Вечното дерби винаги е било арена на тежки сблъсъци между феновете по трибуните, довели дори до смъртни случаи. По терена не е по-различно – груба игра, много контузии,  спречквания между играчите и червени картони.

През 1979, фен на Лацио, Винченцо Папарели,  е уцелен в окото от бомбичка, хвърлена от привърженик на Рома. Папарели умира, а това е първата голяма трагедия в двубой между Рома и Лацио.

През март 2004 г. срещата между двата тима е прекратена в началото на втората част, при резултат 0:0, тъй като се разпространява информацията, че полицейска кола е блъснала дете пред стадиона. Оказва се, че тези слухове са грешни. Става въпрос за припаднало момче, което имало затруднено дишане, вследствие на хвърлен от органите на реда сълзотворен газ. Мачът е отложен, а пред стадиона ултраси и на двата гранда се сбиват с полицията. Резултатът от битката е 13 арестувани, 170 ранени и няколко запалени улици.

Рома и Лацио са играли общо 175 мача помежду си. “Вълците” имат лек превес с 64 победи, “орлите” са побеждавали кръвния си враг 48 пъти, а 63 срещи са завършили без победител.

Ето ги и 4-те най-паметни дербита в последните 20 години:

През сезон 2012 /2013 воденият от Владимир Петкович Лацио побеждава Рома на Аурелио Андреацоли с 1:0 на финала за Купата на Италия

През сезон 2001/2002 Рома записва най-голямата си победа над Лацио. “Вълците” надделяват с 5:1 с четири гола на Винченцо Монтела и един на капитана Франческо Тоти . За “орлите” почетното попадение е дело на Деян Станкович.

През сезон 2007/2008 Рома води ожесточена битка за титлата с Интер. Лацио обаче триумфира драматично във Вечното дерби и значително намалява шансовете на “вълците” за Скудетото. “Орлите” побеждават с 3:2, с късен гол на Валон Бехрами.

През сезон 2000/2001 Лацио отново пречи на Рома в борбата за титлата. “Небесносините” измъкват точка от Рома, стигайки до 2:2 с голове на Павел Недвед и Лукас Кастроман. “Джалоросите” преди това повеждат с 2:0 чрез Габриел Батистута и Марко Делвекио.

Рома и Лацио се ненавиждат повече, отколкто си мислите. През сезон 2009/2010 "вълците" се бореха с Интер за титлата. Тогава Лацио посрещна "нерадзурите" на Олимпико. "Ако победите, ще ви набием" пееха лациалите в началото на мача. Всеки път, когато играч на "орлите" минаваше центъра, биваше освиркван от собствените си фенове. В крайна сметка Лацио загуби с 0:2 след голове на Валтер Самуел и Тиаго Мота, а привържениците на "небесносините" си тръгнаха доволни.

Очаква ни страхотен мач. Не го пропускайте! Двубоят е с начален час 19:00 и ще бъде предаван пряко по bTV Action.