на живо

Легенда на Тринидад и Тобаго идва в София по покана на Фиго (ВИДЕО)

Дуайт Йорк ще се присъедини към звездния тим на португалеца за благотворителния мач на 14 юни

Getty Images

Считаният за най-добър футболист в историята на Тринидад и Тобаго - Дуайт Йорк, пристига в България за благотворителния мач между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни.

Голмайсторът на Шампионската лига с отбора на "Манчестър Юнайтед" ще се присъедини към тима на португалеца, в който са още Максуел, Нуно Гомеш, Мичел Салгадо, Йенс Леман, Роберто Карлош, Деко и Робер Пирес.

Грандиозният сблъсък ще бъде излъчен по bTV Action от 18 ч.

Йорк започва професионалната си кариера в "Астън Вила" през 1989 г. Той има девет сезона зад гърба си с екипа на "Вила" и е с основен принос за завръщането на тима във Висшата лига през сезон 1991/92.

Снимка: Getty Images

С добрите си изяви е забелязан от "Манчестър Юнайтед". Той акостира на "Олд Трафорд" през 1998 г. и остава до 2002 г. За този период печели три шампионски титли на Англия, веднъж триумфира във ФА Къп, а още в първия си сезон за "червените дяволи" вдига трофея в Шампионската лига. Освен това печели голмайсторския приз в Турнира на богатите.

Кариерата му продължава в "Блeкбърн" и "Бирмингам", след което се отправя към Австралия за един сезон в "Сидни".

Снимка: Getty Images

През 2006 г. се завръща в Англия с екипа на "Съндърланд", а три години по-късно и след 479 мача (147 гола) на клубно ниво слага край на професионалната си кариера.

Дуайт Йорк е най-голямото величие във футболната история на Тринидад и Тобаго. Има 74 официални мача с националната фланелка, в които отбелязва 19 гола. Той е капитанът, класирал карибската държава за първи път на световно първенство - през 2006 в Германия.

Снимка: Getty Images

Не пропуска нито минута от дебютното участие на страната на Мондиала и е избран за най-добър дефанзивен полузащитник в груповата фаза на турнира.

През 2007 г. се оттегля от националния отбор на Тринидад и Тобаго.

Снимка: Getty Images

С отбора на Луиш Фиго Йорк ще се изправи срещу тима на Димитър Бербатов, състоящ се от бившите играчи на "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс и Гари Невил.

В селекцията на нападателя е и Роби Кийн, както и любимците на България - Красимир БалъковХристо СтоичковСтилиян Петров и Мартин Петров.