на живо

"Лудогорец" си осигури 16,7 млн. евро и изравни рекорд

Не пропускайте жребия за Лига Европа в понеделник от 14 ч. по bTV Action

С чудесното си представяне на "Парк де Пренс" "Лудогорец" добави 2 млн. евро към приходите си от наградния фонд на УЕФА и освен това изравни рекорд в Шампионската лига. Равенството 2:2 срещу "Пари Сен Жермен" - отбор с футболисти за близо 500 млн. евро - бетонира "орлите" на третото място в група А и им осигури участие в 1/16-финалите на Лига Европа през февруари.

Тимът на Георги Дерменджиев обаче така или иначе щеше да остане на континенталната сцена, след като прекият му конкурент "Базел" се срина с 1:4 срещу "Арсенал" у дома. 

Само с влизането си в групите на Шампионската лига "Лудогорец" заработи 14,7 млн. евро - 2 млн. евро за елиминирането на "Виктория" Пилзен в плейофите, както и бонус от 12,7 млн. евро за попадането в същинската фаза на надпреварата. Към тях ще бъдат добавени 1,5 млн. евро за постигнатите резултати - по 500 000 евро за всяка точка, както и 500 000 евро за участието на 1/16-финалите в Лига Европа. Евентуално класиране за следващата фаза ще донесе нови 700 000 евро. Съперникът ще стане ясен в понеделник - жребият е от 14 ч. наше време и ще бъде предаван пряко по bTV Action.

Снимка: БГНЕС

Въпросната сума не е окончателна - в края на сезона към Разград ще потегли и съответният дял от маркетинговия пул, чиято обща стойност ще надхвърли 20 млн. евро. В интервю за bTV непосредствено след двубоя с ПСЖ собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев обяви, че клубът на практика се самоиздържа чрез генерираните приходи.

Досега най-доходоносен за "Лудогорец" бе сезон 2014/15 - първото участие в груповата фаза на Шампионската лига донесе почти 14,4 млн. евро. А общият приход от наградните фондове на европейската централа в клубната история вече надхвърля 35 млн. евро.

В същото време "орлите" изравниха рекорд в Шампионската лига. Те се превърнаха в едва четъртия отбор, който продължава в Лига Европа с актив от само три точки. Преди това скромният актив се оказа достатъчен за третото място в групата на "Шахтьор" Донецк (2015/16), "Виктория" Пилзен (2013/14) и "Атлетико" Мадрид (2009/10).