на живо

Малката Исландия сътвори голямото чудо

Колективът, представляващ държава с население малко над 320 000 души, победи най-скъпата селекция на Евро 2016

Getty Images

След пълен обрат в резултата абсолютният дебютант Исландия победи с 2-1 Англия в 1/8-финал на европейското първенство на ст. „Алианц Ривиера“ в Ница. 

Снимка: Getty Images
Възпитаниците на дуото селекционери Лагербек и Халгримсон продължават да са без загуба в надпреварата, а този път със сигурност разбиха на пух и прах всички очаквания, осигурявайки си място на 1/4-финалите още в първото си участие на европейско първенство. И то с каква победа...
Снимка: Getty Images
Англия поведе още в 4-ата минута с гол от дузпа на капитана Уейн Рууни след нарушение на вратаря Ханес Халдорсон срещу Рахим Стърлинг.
Снимка: Getty Images
Всичко сякаш вървеше по план за играчите на Рой Ходжсън, но Исландия много бързо ги върна на земята. В 6-ата минута след силно изпълнение на тъч Арнасон отклони с глава и Рагнар Сигурдсон опъна мрежата зад Джо Харт за 1-1.

В 14-ата минута Деле Али отправи много добър изстрел от воле към исландската врата, минал на сантиметри над гредата.

Снимка: Getty Images
В 18-ата минута Исландия отново ликуваше. Колбайн Сигторсон дриблира между няколко английски защитници с топка в крака пред наказателното поле и отправи премерен удар по земя в долния ляв ъгъл. Джо Харт беше неубедителен и топката мина под ръката мy, въпреки усилията. 

Снимка: Getty Images

Попадението изпрати всички футболисти и целия щаб на символичните гости в екстаз. Неописуемо щастливеи бяха и всички фенове от малко над триста хилядната държава, пропътували разстоянието от далечна Исландия до Франция – 2-1.

До края на полувремето късмета си с далечни изстрели опитаха Рууни и Кейн, но неуспешно.

Снимка: Getty Images
През втората част „трите лъва“ не показаха нищо по-запомнящо се или по-скоро решителните исландци не им позволиха.

В 50-ата минута Кейн стреля с глава, но Халдорсон спаси. В 55-ата Рагнар Сигурдсон с красиво изпълнение със задна ножица в наказателното поле на Англия можеше да реши мача, но топката бе насочена право в тялото на Харт. 

Половин час преди края на срещата в игра влезе острието на Лестър Джейми Варди на мястото на Рахим Стърлинг, но и това не помогна на британците.

В 72-рата минута десният бек на Исландия Саварсон отправи силен удар, като топката мина доста близо до противниковата врата.

В последните десет минути Англия се хвърли в по-скоро отчаяни атаки. В игра от скамейката влезе и младият нападател на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд. Защитата на Исландия обаче изглеждаше непоклатима. В 84-ата минута шанс за трети гол в наказателното поле се откри пред капитана Гунарсон, но Джо Харт беше на мястото си.

В крайна сметка сърцатите исландци извоюваха изключителната си победа, която със сигурност е една от най-изненадващите в цялостната история на европейските първенства. На 1/4-финал северната островна държава ще срещне не кой да е, а домакина на надпреварата – Франция.