на живо

Наим Сюлейманоглу в кома, бори се за живота си

Легендарният шампион е с тежка цироза, чака спешна трансплантация

Легендата във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу е в медикаментозна кома и се бори за живота си, съобщават турските медии. Той е настанен в интензивното отделение на болница в Истанбул, след като черният му дроб е отказал. Диагнозата е напреднал стадий на цироза. Според лекарите единствено спешна трансплантация може да спаси великия шампион.

Спортният министър на Турция Осман Ашкън Бак вдъхна кураж на семейството и близките на Наим. Той обеща, че държавата ще помогне с всички възможни средства.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в българското село Птичар, област Момчилград. Откритие на покойния Иван Абаджиев, с когото пробива в големия спорт.

Чупи първият си световен рекорд едва 14-годишен, през 1983-та, а година по-късно пропуска олимпийските игри в Лос Анджелис, където е считан за фаворит заради бойкота на България и на други съюзници на бившия СССР.

По време на Възродителния процес у нас името му е променено на Наум Шаламанов – събитие, което белязва живота му и го провокира да потърси убежище в Турция.

Бягството е осъществено през 1986 г., в Мелбърн. Там Джобния Херкулес, както всичко го наричат в света на тежката атлетика, участва за последен път на състезание от името на България – Световната купа.

В Южната ни съседка връща името си и е взет под крилото на тогавашния президент на страната Тургут Йозал – върл защитник на преследваните от комунистическия режим у нас български турци. Йозал дори осиновява Наим.

С флага на Турция върху трикото си Сюлейманоглу става три пъти поред олимпийски шампион – Сеул 1988, Барселона 1992 и Атланта 1996. Печели пет поредни световни титли – Атина 1989, Донаущинген 1991, Мелбърн 1993, Истанбул 1994, Гуанджоу 1995. Триумфира на седем пъти и с европейското злато.

Преди да напусне България Наим става два пъти световен шампион под ръководството на Иван Абаджиев в националния отбор – Сьодертале 1985 и София 1986. Печели и първите си три европейски титли в кариерата.

Отказва се след провал на олимпийските игри в Сидни 2000, където прави три неуспешни опита. Оттегля се с общо 46 успешни поправки на световните рекорди по вдигане на тежести.

За последно бе в София в края на месец март, за да си вземе последно сбогом с Иван Абаджиев.

Снимка: Lap.bg

През 2009 г. Сюлейманоглу бе приет в болница заради проблеми с белите дробове, черния дроб и сърцето, което работеше с 40 процента от капацитета си. Той престоя в болничното заведение близо 40 дни и успя да подобри здравословното си състояние.