на живо

Последна крачка към футболния Рай

Статистиката и резултатът са на страната на "Лудогорец"

Броени часове ни делят от най-важния мач за българския клубен футбол от близо две години насам. Последният истински значим двубой за роден тим бе на 26 ноември 2014 г., когато "Лудогорец" завърши 2:2 срещу "Ливърпул" в София. Сега, 21 месеца по-късно, "орлите" отново имат шанс да си осигурят среща с тимове от ранга на английския гранд в груповата фаза на Шампионската лига.

За целта шампионите на България трябва да елиминират "Виктория" Пилзен. Преднината им от първия мач е комфортна - 2:0, но не и такава, която може да им осигури спокойствие преди визитата на стадион "Дусан Арена". Домакините са готови за битка и в никакъв случай не са се предали, защото познават отлично емоцията от мачовете в групите на най-престижния клубен турнир, докъдето са достигали два пъти в историята си.

Снимка: Lap.bg

Статистиката обаче не е на страната на тима от Пилзен, който никога не е съумявал в мач-реванш от елиминационен сблъсък да заличи два гола пасив от първата среща. В досегашните четири случая, в които са губили първия двубой в Европа, на три пъти чехите са отпадали и само веднъж са продължавали напред.

За да увеличат шансовете си за класиране, които в момента са около 10%, домакините трябва да спечелят в редовното време с минимум два гола разлика. И то при положение, че не допуснат попадение. Задачата им изглежда много трудна, защото "Лудогорец" играе силно като гост в европейските турнири и само три пъти е губил с две или повече попадения при своите визити - един път от "Реал" Мадрид и два пъти от "Базел".

Снимка: Lap.bg

"Орлите" излизат с преднина в реванша от плейофния кръг на Шампионската лига за първи път в досегашните си три участия на тази фаза. Ако успеят да елиминират "Виктория", шампионите на България ще си осигурят второ участие в групите в последните три сезона и приход от 14 млн. евро в клубната каса.

Треньорът на "зелените" Георги Дерменджиев най-вероятно няма да прави промени в титулярния си състав, с който започна и срещата в София преди седмица. Ето как би трябвало да изглежда стартовата единайсеторка на българския тим:

"Лудогорец" (4-2-3-1)
Вратар: Владислав Стоянов
Защитници: Натанаел, Козмин Моци, Хосе Луис Паломино, Йордан Минев
Халфове: Светослав Дяков, Лукас Саша
Атакуващи полузащитници: Върджил Мисиджан, Марселиньо, Вандерсон
Нападател: Джонатан Кафу

В състава на "Виктория" няма контузени футболисти, а треньорът Роман Пиварник със сигурност ще направи няколко промени сред титулярите си. Причината - неубедителната игра на чешкия тим в София, както и при загубата с 0:2 от "Злин" в двубой от чешкото първенство през изминалия уикенд.

Стадион "Дусан Арена" със сигурност ще бъде пълен до краен предел. На трибуните се очакват близо 12 000 зрители, а около 500 от тях ще бъдат българи. Освен фенове на "Лудогорец", пропътували над 1000 км, за да подкрепят своите любимци, в сектора за гости ще има и голям брой наши сънародници, които живеят и работят в Пилзен.

Очаква се на мача да присъстват и собствениците на клуба от Разград - Кирил и Георги Домусчиеви.