на живо

Повече пари в евротурнирите от следващия сезон

12 милиона за влизане в груповата фаза на ШЛ

Getty Images/Guliver Photos

УЕФА увеличи парите в Шампионската лига и Лига Европа.

Всеки един от участниците в групите ще получава по 12 млн. евро. Това е особено важно за българския шампион, който и да е той. През този сезон Лудогорец прибра 10 милиона евро.

В груповата фаза вече всеки успех ще носи по още 1,5 милиона евро (досега бе 1 млн.), а равенството продължава да струва 500 хиляди евро. Класиране на осминафиналите ще осигурява премия от 5,5 млн. 1/4-финалистите ще вземат по 6 милиона евро, а полуфинал ще се осребрява по 7 милиона. Носителят на трофея ще намери в банковата си сметка 15 млн, а финалистът - по 10,5 милиона евро. Увеличения има на всички нива. 

Максималната сума, която може да вземе даден клуб от участието си в турнира, е около 55 милиона евро.

Станаха известни и възнагражденията за втория по сила турнир на Стария континент – Лига Европа. За участие в групите му ще се взимат по 2,4 милиона евро плюс 360 000 за всяка победа и по 120 000 за равенство.

При класиране на 1/16-финал клубовете ще взимат по 500 хиляди евро, на 1/8-финал по 750 хиляди, четвъртфиналът ще носи по един милион евро, а за полуфинал ще се превеждат по 1,5 милиона евро.

Победителят в Лига Европа ще забогатее с 6,5 милиона евро, а загубилият сблъсъка за трофея - 3,5 милиона. Максималната печалба за отбор в Лига Европа е малко над 15 млн. Победителят в мача за Суперкупата на УЕФА ще прибере четири милиона за успеха, а отстъпилият - 3 млн.