на живо

Стилиян Петров - най-ценната покупка в историята на Астън Вила

Класацията е на вестник "Дейли Мейл"

Стилиян Петров е най-добрият трансфер на Астън Вила за всички времена, според английския вестник „Дейли Мейл”. Изданието публикува любопитна класация за всички тимове във Висшата лига. Бившият футболист на ЦСКА премина в отбора от Бирмингам с трансфер от шотландския гранд Селтик за 6,5 милиона паунда през 2006 година.

В материала Стилиян е представен като клубна легенда, чиято техника и поглед над играта са го направили любимец на публиката из цялата страна. Бившият капитан на националния отбор изигра 186 мача с екипа на Астън Вила, в които отбеляза 9 гола. На второ място след Петров остава нападателят от Тринидад и Тобаго Дуайт Йорк, който е взет на 18 години без пари от бирмингамци, а впоследствие продаден на Манчестър Юнайтед за 15 милиона лири.

Факторите, по които се определят победителите, са стойността на входящия трансфер, цената при продажба на футболиста, неговото влияние в отбора, както и прекараният период в тима и постигнатите резултати. Сред отличените са футболисти като Никола Анелка, Дидие Дрогба, Сами Хюпия, Венсан Компани, Петер Шмайхел, Гарет Бейл и Паоло Ди Канио.