на живо

Техника за 30 млн. евро, 18 км кабели. Как се излъчва ШЛ

30 свръхмодерни камери ще уловят всеки детайл на и извън терена

Участието на „Лудогорец” в Шампионската лига е огромно предизвикателство пред клуба. Не по-малко изпитание е и телевизионното отразяване на мачовете от най-комерсиалния клубен турнир. Изискванията на УЕФА обхващат детайли, за които дори врял и кипял в бранша ветеран трудно може да си представи. А числата са наистина смайващи.

За начало – стадион „Васил Левски” е напълно преобразен и модернизиран за предстоящия сблъсък с „Пари Сен Жермен”. За организацията е ангажиран екип от 200 професионалисти, а и най-незначителното им действие се следи изкъсо от представителите на европейската футболна централа.  

Техниката, необходима за прякото излъчване в цял свят, тежи над 40 тона и е на стойност 30 млн. евро. Стадионът е опасан с 18 километра кабели, а над 30 свръхмодерни камери не пропускат нито кадър от събитията на и извън терена.  

Сърцето на този гигантски организъм е подвижната телевизионна станция (ПТС). Тя е поместена в гигантски камион, произведен преди едва две години. За първи път у нас спортно събитие ще бъде отразено на подобно техническо ниво. Осем специални машини ще бъдат използвани само за повторенията.

Срещата ще бъде отразена от над 200 медии от цял свят.