на живо

Успехите не се купуват с пари

Англия остана без представител в евротурнирите

Getty Images

Премиър лийг е най-богатото първенство на света. Наскоро шефовете на лигата предоставиха на Sky Sports и BT правата за излъчване на мачовете срещу колосалната сума от 5,1 милиарда. Според договора тимовете от елита ще си разделят тези пари в следващите три сезона.

Предишното споразумение беше на стойност малко над 3 милиарда, увеличението е значително. Тази сделка няма как да не предизвика завист у другите водещи първенства в Европа, тъй като те получават значително по-малко. За сравнение Ла Лига взима само 650 милиона евро, половината от които са за Барселона и Реал Мадрид.

Огромни средства се наливат в английското първенство, но дали то е най-доброто в света?

Футболът на Албиона е атакуващ, темпото е високо, отборите се борят за всяка педя терен. Истинско зрелище за феновете. Неслучайно 212 страни излъчват Премиър лийг.

Въпреки популярността на лигата обаче, представянето на английските тимове в Европа постави под въпрос качеството им. Европейските клубни турнири навлизат в четвъртфиналната си фаза, а Англия няма свой представител.

Периодът 2004-2009 година беше златна ера за британския футбол. Отборите им достигнаха 12 пъти до полуфинал, а испанските грандове имат само 4.

Оттогава насам Англия вече не се радва на доминация. В последните пет години Испания е имала 9 участия на полуфинал, Германия – 6, а Обединеното кралство само 3. Едва 20 % от финалистите в Шампионската лига и Лига Европа са били английски.

 

Кои са причините за слабата форма на английските тимове в Европа?

Клубовете от Англия безпроблемно прескачат груповата фаза на евротурнирите, но отпадат скоро след това.

Една от причините за това е зимната пауза, или по-точно, липсата ѝ на Албиона. Докато останалите първенства в Европа почиват, в Англия се играе кръг след кръг. Това води до излишно натрупване на умора. Футболната федерация на страната вече работи по този въпрос и се готвят промени.

Въвеждането на новите правила за финансов феърплей също се отрази на тимовете от Англия. Топ отборите не разполагат с достатъчно широки състави.

Според бившият защитник на Манчестър Юнайтед и настоящ анализатор в Sky Sports Гари Невил нивото на футбола в Англия се е понижило драстично в последните години.

‘’ Големите европейски тимове вече са не само по-добре подготвени, но и по-силни. Плашещо е... Барса разполага с Меси, Неймар и Суарес, Реал с Роналдо, Бейл и Бензема. Никой от нашите отбори не може дори да се доближи до тях като огнева мощ. ‘’

Друга легенда на ‘’червените дяволи’’ Пол Скоулс смята, че двата ‘’иберийски’’ колоса биха спечелили Премиър лийг безпроблемно, с 10-15 точки разлика.

Засега няма опасност Англия да загуби правото си на четири отбора в Шампионската лига

 По коефициент в ранклистата на УЕФА те са на второ място, зад Испания, и имат 2 пункта аванс пред третия – Германия. Англия трябва да бъде задмината от Италия, за да загуби четвъртия си представител, а това няма как да се случи скоро. Разликата между двете страни е цели 14 пункта.

Още няколко слаби сезона за тимовете от Албиона и нещата може да се променят.

Не трябва да забравяме и че всичко във футбола се случва на цикли. Нищо не продължава вечно. Ливърпул доминираше през 70-те и 80-те, след това дойде времето на Манчестър Юнайтед, в началото на 21-и век пък Милан господстваше в Италия и Европа. Последва силен период за Ла Лига, преди Премиър лийг да стъпи на европейския връх с цели пет финалисти в Шампионската лига за четири години.

Сега най-силни са немските и испанските грандове, но финансовата мощ е на страната на клубовете от Албиона.

Дали Англия най-накрая ще се възползва от това? Само времето ще покаже....