на живо

За честта на България

Кои родни спортисти са с най-големи шансове в Рио?

Остават броени дни до старта на най-големия спортен форум на планетата – олимпийските игри, които се откриват на 5 август в Рио де Жанейро. Светът е в спортна треска, която е завладяла всички хора и нации. Ще изгряват нови таланти, звезди, нови млади хора, които ще покажат умения и дух на всички нас - фенове и зрители.

България ще таи дъх и надежди за ново олимпийско злато. Това за последно се случи на игрите  в Пекин 2008, където Румяна Нейкова триумфира в гребането.

Ще успее ли България да чуе националния химн и на бразилска земя?

Отговор на този въпрос ще си дадем в средата на август.

В Рио страната ни ще бъде представена от 51 спортиста в 14 вида спорт.

 Ето и част от най-големите ни надежди за отличия и постиженията им през годините:

БАДМИНТОН: Габриела и Стефани Стоеви. Сестрите бяха непобедими и завоюваха златото на европейските игри в Баку през 2015 г. Година по-късно спечелиха и европейското клубно първенство във Франция. Стоеви се състезават за френския клуб ”Иси льо Мулино".

БОКС: Станимира Петрова (кат. до 51 кг). Мъжкото момиче на българския бокс се качи на най-високата стълбичка на световното първенство в Джеджу (Република Корея) през 2014 г. Петрова извоюва квотата си на турнира в Турция, където спечели сребро.

Даниел Асенов (до 52 кг). Българският Тайсън взе виза за Бразилия като триумфира в квалификация в Баку с четири убедителни победи и сериозна заявка за олимпийско отличие.

БОРБА: Тайбе Юсеин (до 63 кг.). Тя отдавна е сила в един от най-мъжките спортове. Преборва се за златото на първенството на планетата за девойки в Букурещ през 2011 г. Боркинята ни грабва олимпийската си квота още на първата квалификация на световното за жени в Лас Вегас, откъдето си тръгва с бронз.

Владимир Дубов (св. борба до 57 кг.). Бесарабският  българин стана световен шампион и европейски вицешампион през 2013 г. Двукратен носител на Златния пояс ‘’Дан Колов’’ през 2015 и 2016 г. В сръбския град Зреняни, Дубов печели по убедителен начин всичките си срещи, и така си осигурява квота за игрите в Рио.

Михаил Ганев (св.борба до 86 кг.). Българският борец е световен шампион за юноши през 2005 г., световен шампион  за мъже през 2010 г. в Москва, два пъти носител на Златния пояс “Дан Колов“ през 2012 и2016 г. Печели квотата си на световното в Лас Вегас.

Даниел Александров (кл. борба до 75 кг.). Българският Рамбо, както го наричат съотборниците му, е един от най-перспективните млади състезатели в борбата. Александров става първи и взима пояса на международния турнир ”Никола Петров” през 2015 г. По-късно през същата година се преборва за бронз на европейските игри в Баку. Олимпийската квота на Даниел дойде от последния квалификационен турнир в Истанбул, където стига до финала.

Елис Гури (кл.борба до 98 кг.). Натурализирания албанец бе участник на олимпийските игри в Пекин 2008, но от името на родината си. През 2010 г. той се сдобива с българско гражданство и година по-късно покорява световния връх в Истанбул. Гури завоюва квотата си в Лас Вегас.

ДЖУДО: Ивайло Иванов ( до 81 кг). Българинът е скритата ни надежда за отличие в Рио. Последният медал за България от летни игри в този спорт донесе Георги Георгиев преди 12 години в Атина - бронз. Ивайло Иванов е европейски шампион за юноши през 2010 г. в Чехия. Освен това има бронзови медали от Европейската купа за младежи и от първенството на Стария континент за мъже през пролетта на тази година.

КАНУ-КАЯК: Мирослав Кирчев (1000 м. едноместен каяк). През 2014 г. Кирчев се пребори за сребро в коронната си дисциплина на световното в Москва. Това обаче не го задоволи и той завоюва и бронз в спринта на 500 м на европейското в Бранденбург. Това е второто му олимпийското участие след Лондон 2012, където достига до полуфинал.

ЛЕКА АТЛЕТИКА: Ивет Лалова (100 и 200 метра), момичето, което всички наричат най-бързата бяла жена на планетата, ще ни представя на 100 и 200 м. Българката се представи прекрасно на европейското в Амстердам, от което си тръгна с два сребърни медала в двата спринта. На Лалова бе оказана върховната чест да бъде знаменосец на делегацията ни в Бразилия.

Габриела Петрова (троен скок). Спортист №1 на България за 2015 г. покорява европейския връх за младежи в Тампере през 2013 г. Има сребро от европейското за жени и мъже в зала през 2015 г. в Прага. Печели Балканската титла на закрито по-рано през тази година в Истанбул.

СПОРТНА СТРЕЛБА: Антоанета Бонева. ( 25м. пистолет, 10м. въздушен пистолет).Печели олимпийската си квота на Световната купа в Форд Бенинг (САЩ), където си осигурява златото. Сребърна медалистка от европейските игри в Баку, втора от европейското за жени в Армен (Холандия) през 2015 г. При малко повече късмет, Бонева може да зарадва България и с отличие от Рио.

ТЕНИС: Григор Димитров. Макар че в последно време никак не му върви, нека не губим вяра в първата ни ракета в мъжкия тенис и да не забравяме, че Димитров все още минава за един от най-големите таланти в световен мащаб. През 2008 г. печели юношеската титла на „Уимбълдън”, а същото лято триумфира в своята възрастова група и на Откритото първенство на САЩ. Най- високата му позиция при мъжете е изкачването до № 8 през 2014 г.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА: Ансамбълът ни взе на два пъти злато - веднъж на съчетанието с ленти и втори път за композицията на обръчи и бухалки на Световната купа в София тази пролет. Момичетата на Ина Ананиева изправиха на крака хиляди в трибуните на “Арена Армеец“. Показаха дух и характер, не се предадоха дори в сполетялото ги нещастие със съотборничката им Цветелина Стоянова. Отборът ни в състав: Михаела Маевска, Ренета Камберова, Любомира Казанова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и индивидуално представящата се Невяна Владинова ще бъдат изпратени за Бразилия с цялата положителна енергия на българската нация.

Няма по-велико състезание от олимпийските игри. И в крайна сметка, не всичко се измерва с титли и медали. Важна е честта, а нашите спортисти я носят в себе си. Важна е и вярата, от Рио те ще се завърнат у дома с високо вдигнати глави.